Briesje

,,Als Dick het veld afloopt, moeten jullie snel naar de mediatent waar hij een persconferentie zal geven.'' Eef Brouwers kwam gisteren plotseling in actie bij de training van het Nederlands elftal in het stadion van Albufeira. De man die enkele maanden geleden nog de geboorte van Amalia mocht aankondigen in zijn toenmalige functie als hoofd voorlichting van de RVD is op projectbasis verbonden aan het communicatieteam van het Nederlands elftal. Wat de grijze eminentie nu precies doet weet niemand. Adviseert hij op de achtergrond de bondscoach inzake zijn pr-beleid? Het kan haast niet anders. Tijdens de persconferenties schrijft hij ijverig mee. Onlangs zei Van der Sar dat het huidige Nederlands elftal beter is dan de teams van 1998 en 2000 en dat wist de niet aanwezige Advocaat kort erna ook. Het valt op dat de bondscoach zich niet verstopt, zelfs niet na een ,,ongelukkige beslissing.'' Maar de vermaledijde wissel valt met geen enkel beleid goed te praten. Brouwers werkte dertig jaar geleden als sportjournalist en kent uit die tijd Advocaat als speler. Hij heeft ontdekt dat het controleren van politiek Den Haag een eenvoudiger klus is. Over de penibele situatie van Advocaat doet hij laconiek: ,,Ach, een briesje kan de Chinese Muur niet omverwerpen.''

    • Erik Oudshoorn