Brederode Trio

Wie naar Wolfert Brederode luistert wordt ondergedompeld in een sfeerbad. Dat geldt vooral voor Nimbus, het ensemble dat hij oprichtte met drummer Eric Ineke en dat alle stemmingskleuren tussen melancholiek lichtgrijs en dreigend antraciet beschrijft. Met zijn trio houdt hij het nu bij het zwart en wit van de Challenge pianoserie `En Blanc et Noir'. In deze intieme setting kan de toetsenist zijn lyrische inborst nog breder etaleren. Ineke maakt een kunst van het spaarzaam, maar inventief plaatsen van tikjes op de hi-hat. Het dikke basgeluid van Gulli Gudmundsson zorgt voor een warme aankleding terwijl gast-saxofonist Jasper Blom juist de koelere tegenstem vertolkt. Het drama in Brederode's spel zit niet in de kracht van de aanslag of een excessief aantal noten maar in zijn weloverwogen verhaal. Adem halen, regel melodie afleveren, weer adem halen.

Daybreak, DB CHR 75187

    • Edo Dijksterhuis