Atletiekploeg degradeert uit hoogste divisie

De Nederlandse mannenatletiekploeg is een jaar na de verrassende promotie gedegradeerd uit de Super League. Nederland eindigde in het Poolse Bydgoszcz in het veld van de beste acht Europese landen als laatste en keert terug naar de eerste divisie van de strijd om de Europa Cup.

De titel ging naar Duitsland. De beslissing om de eindzege viel gisteren op het laatste nummer, de 4 x 400 meter. Duitsland won, Frankrijk eindigde als tweede en Polen als derde. Er was veel te doen om zilver en brons. Aanvankelijk declasseerde de jury de Franse polstokspringer Mesnil, waardoor de Fransen van plaats twee naar vier zakten. Later werd die beslissing herroepen. Met Nederland degradeerde ook Zweden.

Nederland wist vooraf al dat het moeilijk zou worden om zich te handhaven in de hoogste klasse. Daarvoor was een klassering in de topzes nodig. Toppers als steepleloper Simon Vroemen en Bram Som (800 meter) deden niet mee; beiden waren geblesseerd.

De estafetteploeg, vorig jaar derde op de wereldkampioenschappen in Parijs, faalde zaterdag opzichtig met de achtste plaats.

Extra tegenslag was gisteren de blessure van polsstokhoogspringer Rens Blom. Hij kwam bij 5,65 meter op de lat terecht en durfde daarna niet meer voluit te gaan. Hij eindigde als zesde.

Vooral het zwakke optreden van de estafetteploeg viel in Bydgoszcz op. Een week eerder bij de Gouden Spike in Leiden was de formatie ook al niet uit de verf gekomen. Dat werd toen als een incident afgedaan. ,,Het ging moeizamer dan verwacht'', aldus startloper Timothy Beck. ,,De snelheid verdween uit de ploeg, omdat de wissels niet vlekkeloos waren.'' Om bij de Olympische Spelen in actie te komen, moet de ploeg in juli bij de beste zestien landen van de wereld staan. Dan volgt een uitnodiging.

Oranje heeft twee toptijden van de WK in Parijs staan en op basis van het gemiddelde van die twee tijden is de olympische deelname nog niet in gevaar. Gisteren revancheerde de ploeg zich enigszins door in de B-race naar een soepele 39,46 te lopen. ,,We kunnen het nog wel'', sprak Patrick van Balkom opgelucht.

Individueel bleken de sprinters ook niet in vorm. Troy Douglas (100 meter) en Caimin Douglas (200 meter) finishten ver in de achterhoede. Een teleurstelling was ook het optreden van Kamiel Maase op de 5.000 meter. Na een boemelrace kreeg hij vier lopers over zich heen. ,,Ik versnelde na drie kilometer, maar raakte de anderen niet kwijt.'' Maase plaatste zich een week eerder in Engeland definitief voor de olympische 10.000 meter en had die race nog een beetje in de benen.

Rutger Smith scoorde naar behoren met tweede plaatsen bij het kogelstoten en het discuswerpen. Ook Gert-Jan Liefers noteerde een tweede plaats. Op de 3.000 meter moest hij in de laatste meters het hoofd buigen voor de Duitser Müller. De Apeldoorner liet 8.04,41 noteren. Arnoud Okken, op het laatste moment de vervanger van de geblesseerde Som, trof onverwacht een snelle race op de 800 meter. Okken kon tot 700 meter goed volgen, maar verloor daarna te veel terrein. Hij werd vierde in 1.45,99. De Fransman Lacasse won in 1.45,19. ,,Ik baal hier enorm van. Dit was de kans om me voor de Olympische Spelen te kwalificeren'', stelde hij achteraf vast. Okken moet voor `Athene' 1.45,50 lopen.