Arbiters opgepakt wegens omkoping

De Zuid-Afrikaanse politie heeft het afgelopen weekeinde negen scheidsrechters opgepakt die ervan worden verdacht steekpenningen van clubs te hebben aangenomen.

De scheidsrechters vormen volgens de politie de harde kern van een kartel, dat het afgelopen seizoen op grote schaal de Zuid-Afrikaanse voetbalcompetitie heeft beïnvloed. Details over het omkoopschandaal komen bovendrijven, zes weken nadat de wereldvoetbalbond (FIFA) Zuid-Afrika heeft aangewezen als gastland voor het wereldkampioenschap in 2010.

De zondagskrant City Press meldde gisteren dat de affaire inmiddels tot verontruste telefoontjes heeft geleid tussen FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Zuid-Afrikaane president Thabo Mbeki. De twee zijn bezorgd dat het schandaal en berichten over ruzie binnen de organisatie van het WK het imago van Zuid-Afrika ernstig zullen beschadigen.

De Zuid-Afrikaanse politie zegt in totaal twintig scheidsrechters, spelers en officials op het spoor te zijn die betrokken zijn bij het omkoopschandaal. Er is een klopjacht geopend op de voorzitter van eredivisieclub Hellenic wegens intimidatie. Hij zou een aantal getuigen met de dood hebben bedreigd. Scheidsrechters zeggen in sommige gevallen 40.000 rand (5.100 euro) te hebben ontvangen om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden. Vooral managers van clubs die op het punt stonden te degraderen zouden het afgelopen seizoen diep in de buidel hebben getast. Omgekochte scheidsrechters zorgden er met rode kaarten, vrije trappen en penalty's voor dat de clubs waar kregen voor hun geld.

In het Zuid-Afrikaanse voetbal wordt al langer geklaagd over onbegrijpelijke beslissingen van scheidsrechters. ,,Ik word altijd een huilebalk genoemd als ik klaag over wedstrijdofficials'', zei de trainer van Ajax-Kaapstad Gordon Igesund gisteren. ,,Het afgelopen seizoen werd bij vrijwel elke wedstrijd een speler van ons van het veld gestuurd. Ik vind het goed dat sommigen nu zijn gearresteerd.''

    • Bram Vermeulen