Andere opzet kunstprijs Prix de Rome

De Prix de Rome, Nederlands grootste en oudste staatsprijs voor kunstenaars tot 35 jaar, verandert van vorm. De aparte kunstcategorieën worden opgeheven en de prijs heet voortaan `Prix de Rome.nl'.

Dat heeft Janwillem Schrofer, juryvoorzitter van de Prix de Rome en directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten, bekendgemaakt. De verantwoordelijkheid voor de spelregels en de uitreiking van de prijs ligt bij de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten.

In 1985 werd het prijzengeld verhoogd en werd de maximale leeftijd van de deelnemers verhoogd tot 35 jaar. Toen ontstond ook het systeem van een wedstrijd in cycli van vijf jaar, waarin steeds twee van in totaal tien terreinen van beeldende kunst en architectuur aan bod kwamen. Dit systeem wordt opgeheven; vanaf volgend jaar wordt er eens per twee jaar een algemene prijs voor beeldende kunst uitgereikt, de Prix de Rome.nl, en eens per vier jaar een prijs voor architectuur. Het aantal finalisten per prijs blijft vier.

De vereenvoudigde opzet van de prijs is een reactie op recente ontwikkelingen in de beeldende kunst, aldus de Rijksakademie. ,,Vakken als teken- en beeldhouwkunst laten zich steeds moeilijker definiëren'', aldus Bernie Deekens van de Rijksakademie. ,,Kunstenaars zijn vaak van alle markten thuis. Sommigen vonden hun werk binnen zoveel disciplines passen dat ze zich steeds opnieuw voor een andere prijs inschreven.''

Voor de Prix de Rome van dit jaar werden de categorieën tekenen en grafiek al samengevoegd tot een categorie, met vier (in plaats van acht) prijzen. De winnaars kregen hun prijzen op 17 juni uit handen van staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur). Hun werk is nog tot en met 15 augustus te zien in het Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5 in Amsterdam.

De Prix de Rome, in 1817 ingesteld door koning Willem I, is Nederlands oudste en grootste aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars en architecten. Recente Prix de Rome-winnaars waren onder anderen Adriaan Geuze, Rijke/De Rooij, Charlotte Schleiffert, Mark Manders, Cees Krijnen, Erik van Lieshout, Jennifer Tee, en Elspeth Diederix.