Willig slachtoffer

Wij zijn eind zestig, verkochten onlangs ons huis en hielden daar netto 350.000 euro aan over. Ons pensioen bedraagt 3.000 euro per maand. Wij willen van de opbrengst en zonder hypotheek een kleiner huis kopen, maar dat is niet eenvoudig, want de keus is beperkt. U laat regelmatig doorschemeren dat huren niet zo gek is, maar een geschikt huurhuis kost al snel 1.500 euro per maand. Kunnen we ons kapitaal ergens onderbrengen waar het zonder veel risico iets opbrengt, bijvoorbeeld bij Robeco en het hen ook laten beheren? Van dergelijke zaken hebben we bar weinig verstand.

(G. en U. van A.)

Een maandhuur van 1.500 euro lijkt mij niet hoog wanneer u deze afzet tegen de 350.000 euro, die eerst vastzat in de stenen van uw huis. Dat is ruwweg 5 procent per jaar. Wanneer u er in slaagt netto (na aftrek van 1,2 procent heffing in box 3) 5 procent per jaar te maken, woont u bijna gratis en teert u zelfs niet in op die 3,5 ton. Grof gerekend. Daar hoeft u geen vermogensbeheerder voor te nemen. Bovendien garandeert een beheerder u geen vast rendement. Ik zou huren, voorlopig gaan sparen en proberen meer te weten te komen van geldzaken, anders ben u met uw `bar weinig verstand' een willig slachtoffer. Kijkt u eens op de website sparen.pagina.nl.

    • Adriaan Hiele