Uribe: uitzicht op een tweede ambtstermijn

De afschaffing van een grondwettelijk verbod op een tweede ambtstermijn voor de president is gisteren in Colombia dichterbij gekomen. Hierdoor zou het voor president Álvaro Uribe mogelijk zijn om in 2006 opnieuw mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

Het Colombiaanse Huis van Afgevaardigden stemde met een overweldigende meerderheid – 92 stemmen voor, zes tegen – in met afschaffing van het verbod op een tweede ambtstermijn.

Het was de vierde van acht stemmingen die nodig zijn voor de grondwetswijziging, en volgens waarnemers de belangrijkste. Bij de drie eerdere stemmingen, in een commissie van beide Huizen, stemde slechts een kleine meerderheid van de parlementariërs in met het voorstel. Omdat de Liberale Partij, waarvan president Uribe zich afscheidde, noch de conservatieven gecharmeerd leken te zijn van een tweede ambtstermijn voor de president, was de uitkomst van de stemming in het Huis van Afgevaardigden lange tijd onzeker. Uribe gaf zelfs aan dat als het Huis niet zou instemmen met de wetswijziging, hij de Colombianen in een referendum om hun mening zou vragen. Daar ziet hij nu waarschijnlijk van af.

Uit peilingen blijkt dat ruim 70 procent van de Colombianen instemt met een mogelijke tweede ambtstermijn voor Uribe. Zijn succesvolle, harde aanpak van paramilitairen, guerrillagroeperingen en drugshandelaren kan – na vier decennia strijd waarbij jaarlijks gemiddeld 3.500 doden vallen – onder de bevolking op veel steun rekenen. Uribe, die halverwege zijn ambtstermijn is, gaf zelf in een interview in april aan dat hij meer tijd nodig heeft om een einde aan het geweld te maken. De stemming in het Huis van Afgevaardigden reflecteert dan ook ,,de mening van het volk'', zo reageerde minister van Binnenlandse Zaken en Justitie Sabas Pretelt de la Vega tegenover het Spaanstalige persbureau EFE.

Tegenstanders menen echter dat wanneer een president opnieuw kan worden gekozen corruptie in de hand wordt gewerkt. Zij wijzen naar Argentinië en Brazilië, waar de tweede ambtstermijnen van Carlos Menem en Fernando Henrique Cardoso werden gekenmerkt door ineffectiviteit en corruptie.

De volgende stemming, in de Senaat, wordt 20 juli gehouden.

De Colombiaanse regering kondigde gisteren aan cocaplantages in de Catatumbo-regio te zullen uitroken. In de regio werden eerder deze week 34 boeren die cocabladen plukten vermoord door guerrillastrijders van de FARC. De besproeiing van de plantages met gif moet een einde te maken aan de strijd om grond tussen paramilitairen en guerrillastrijders, waar de keuterboeren het slachtoffer van worden. Volgens lokale autoriteiten hadden de paramilitairen zich ten dele uit het gebied teruggetrokken, nadat informele gesprekken over ontwapening met de regering waren begonnen. Formele gesprekken gaan op 1 juli van start. Catatumbo is populair bij drugshandelaren vanwege de nabijheid van Venezuela. Zowel de guerrillagroepen als de paramilitairen financieren hun strijd met drugshandel.