Tsjechen weer favoriet tegen Nederlands elftal

Nederland voetbalt vanavond voor de derde keer in vijftien maanden tegen Tsjechië, dat het afgelopen decennium een heuse Angstgegner is.

Tsjechië speelt het soort voetbal dat Nederland niet ligt. De fysiek sterke ploeg van bondscoach Brückner heeft de voorkeur voor een verdedigende speelwijze, waarbij in de omschakeling razendsnel wordt overgeschakeld op snel aanvalsspel. Tegen Letland moest Tsjechië afgelopen week in het eerste groepsduel het spel maken, wat de favoriete ploeg in groep D van het EK moeizaam afging. Na een 2-1 zege op de underdog in de poule kan Tsjechië vanavond tegen Nederland, dat net als Duitsland immers twee punten minder heeft, zijn geliefde countervoetbal spelen.

De 74-jarige Brückner kiest daarom vermoedelijk voor slechts één aanvaller in Aveiro. De boomlange en ietwat houterig ogende centrumspits Koller van Borussia Dortmund is het vaste aanspeelpunt. Hij wordt omringd door een viertal internationale topspelers: Smicer van Liverpool, Rosicky van Borussia Dortmund, Poborsky van Sparta Praag en aanvoerder Nedved van Juventus. Met deze speelwijze domineerde Tsjechië in de laatste (EK-kwalificatie)wedstrijd tegen Nederland. In Praag won de thuisploeg vorig najaar met 3-1. Een halfjaar eerder eindigde het onderlinge duel in Rotterdam in een 1-1 gelijkspel.

Het beproefde recept met één aanvaller werd niet beproefd tegen Letland. Toen speelde Tsjechië met twee spitsen. Koller werd gesecondeerd door Baros van Liverpool. Deze snelle buitenspeler mocht de laatste keer tegen Nederland invallen en scoorde vlak voor tijd op fraaie wijze. Tegen Letland was Smicer invaller. Hij verving Ajacied Galásek, die als verdedigende middenvelder bij een 1-0 achterstand overbodig was. Hetzelfde gold voor zijn clubgenoot: rechtsback Grygera. De wissels van Brückner sorteerden het beoogde effect. Letland kreeg in de slotfase nog twee treffers tegen.

Tsjechië leed onder leiding van de bejaarde bondscoach slechts twee nederlagen in 25 duels. Brückner debuteerde in de winter van 2002 en behaalde in de oefencampagne onder andere een 2-0 uitzege op Frankrijk. In tegenstelling tot Nederland plaatste Tsjechië zich rechtstreeks voor Euro 2004. De 3-1 overwinning in het onderlinge duel in Praag was beslissend. Het betekende de zesde kwalificatie voor een EK. Tsjechië bereikte in de eindronde vier keer de halve finales. In 1976 won het toenmalige Tsjechoslowakije de Europese titel. In 1996 was het land verliezend finalist. De sterke voetbalnatie wist zich niet te plaatsten voor de WK's van 1998 en 2002.

Nedved is nu de bekendste speler. Hij werd in 2003 uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij dankte de uitverkiezing aan zijn sterke spel in de nationale ploeg. Met Juventus beleefde de snelle, schotvaardige middenvelder afgelopen seizoen een mindere periode. Hij was in het voorjaar van 2003 wel verantwoordelijk voor de uitschakeling van Real Madrid in de Champions League. Zijn uitblinkersrol in Turijn was de jury nog niet vergeten.

Koller en Rosicky waren het afgelopen seizoen evenmin in goeden doen bij Borussia Dortmund. Toch krijgen ze het vertrouwen van Brückner, die in tegenstelling tot zijn Nederlandse collega Advocaat uitgaat van een vaste samenstelling en zo min mogelijk goochelt met zijn opstelling.

De tactiek van de Tsjechen staat ook vast. Mede daarmee is de koploper in groep D vanavond favoriet. De laatste keer dat Nederland won van Tsjechië, dateert van vier jaar geleden. Toen was de Angstgegner weer de betere partij, maar eindigde het openingsduel van Euro 2000 in een fortuinlijke 1-0 voor Nederland.