Tondeuse

Natuurlijk moet je voor een voetbaltoernooi niet even in Amsterdam nog naar de kapper gaan. Maar ja, warm weer, lang van huis en je weet nooit wat ze in Portugal met je haar doen. ,,Je bent dus over een week al weer terug'', zei mijn kapper cynisch, niet wetende dat ik wél het evenement afmaak. ,,Vergeet het maar met dat Nederlands elftal'', vervolgde hij terwijl de tondeuse op volle toeren draaide. ,,Een volgevreten leeuw jaagt niet meer.'' Dat laatste zinnetje gonst al een paar dagen door mijn hoofd. ,,Een volgevreten leeuw jaagt niet meer.'' Kan het toepasselijker bij het huidige Oranje? Spelers die op hun achttiende al dik miljonair zijn en dan tien jaar later even alles moeten geven in een periode dat ze eigenlijk op het strand hadden kunnen liggen? Of een spits die op deze leeftijd wereldfaam verwerft omdat hij met het puntje van zijn tenen Ajax aan de Europa Cup helpt en al snel tot de rijkste Nederlanders behoort? Kluivert dus. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Mijn kapper op de Reguliersgracht moet sappelen tot zijn pensioen en heeft dan nog maar een fiets. Hij had met een heel andere instelling op het veld gestaan.

    • Erik Oudshoorn