Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met het Kamerlid Ayaan Hirsi Ali over integratie en het integratierapport van de commissie-Blok. Verder debatteren Peter Jäger, hoofd gevangeniswezen op het ministerie van Justitie, en strafrechtdeskundige Gerard de Jonge over twee op een cel, hopeloze gevallen en gevangenisregime. Ned.3, 12.07-13.02u.

DOCUMENTAIRE

Koninklijke luchtmacht. Kijkje achter de schermen van de luchtmacht tijdens de open dagen op vliegveld Volkel. Met o.a. demonstraties van jachtvliegtuigen, helikopters en stuntteams. Ned.2, 12.05-12.55u.

Tegenlicht: De zaak Miloševic vervolgd. Over de niet onomstreden rechtsgang tegen de voormalige president van Joegoslavië Slobodan Miloševic, die zich voor het tribunaal in Den Haag moet verantwoorden. In de uitzending Branislav Tapuskovic, een van de drie `amici curiae' die door het tribunaal zijn aangesteld om toe te zien op een eerlijk proces. Ned.3, 20.43-22.00u.

On the edge of the world. De Deense jongens Thomas en Mikael willen met hun digitale camera's in Zuid-Afrika een van de laatste zoeloe-koningen filmen. Hij heeft vijf vrouwen en zes paleizen. Ned.3, 23.15-23.50u.

100% White. Zie tv-vooraf. SBS6, 23.40-1.05u.

PRAATPROGRAMMA & SPORT

Villa BvD. Gasten zijn Journaal-lezer Philip Freriks en Trijntje Oosterhuis. RTL4, 23.00-24.00u.

Tennis. Rechtstreeks verslag van de finale van het herenenkelspel van de Ordina Open in Rosmalen. Ned.2, 12.55-17.28u.

EK-voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van Spanje tegen Portugal. Later volgt de integrale uitzending van Rusland tegen Griekenland. Ned.2, 20.25-22.45u. & 23.35-1.30u.

KUNST & MUZIEK

R.A.M. Herhaling van de uitzending over Bob Dylan en zijn motorongeluk dat volgens kenners aanleiding was voor een koerswijziging. Ned.3, 19.40-20.43u.

Wintertijd. Allerlaatste uitzending waarin oud-politicus Marcel van Dam aan Harry de Winter zijn muzikale voorkeuren vertelt. Met o.a. Doris Day, Beatles, Lionel Hampton, Pink Floyd, Harry Nilsson en Normaal. RTL5, 21.55-23.00u.

FILM

.Gremlins (Joe Dante, 1984, VS). Ideale griezelkomedie, geproduceerd door Steven Spielberg, maar gekenmerkt door weldadige ironie van regisseur Dante. Tot destructieve monstertjes getransformeerde Mogwais terroriseren vredig stadje. Veronica, 20.30-22.30u., met reclame.

.Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999, VS). In zijn zwanenzang verkent Kubrick (1928-1999) het terrein van de huwelijkse trouw en de seksuele moraal. Losjes gebaseerd op Arthur Schnitzlers Traumnovelle (1925), het bol van de Freudiaanse verwijzingen staande relaas van een jonge arts (Tom Cruise) die, nadat zijn echtgenote (Nicole Kidman) hem een seksuele fantasie heeft opgebiecht, in een verwarrende rondgang geraakt langs zijn eigen seksuele wensen, angsten en obsessies. Net5, 20.30-22.20u.

Mermaids (Richard Benjamin, 1990, VS). Comedy-drama over onconventioneel gezinnetje anno 1963, verteld vanuit het perspectief van naïeve teenager Winona Ryder. Zij wil non worden, zo beschaamd is zij over haar flamboyante, alleenstaande moeder (Cher) en haar eigen opspelende hormonen. Yorin, 21.00-23.05u.

.Scream (Wes Craven, 1996, VS). Succesrijke griezelfilm parodieert het subgenre van de Halloween-achtigen zonder zijn eigen horror-status te verloochenen. De tieners in Scream kijken het liefst naar films waarin tieners vermoord worden in net zo'n keurig Amerikaans stadje als waar ze zelf wonen. MTV, 22.00-24.00u.

Sgt. Bilko (Jonathan Lynn, 1996, VS). Flauwe soldatenkomedie waarin gewoontegetrouw intellectuelen, vrouwen en officieren het moeten ontgelden. Steve Martin als charmante nietsnut die illegale gokactiviteiten in het leger organiseert. Veronica, 22.30-0.15u.

The Clandestine Marriage (Christopher Miles, 1999, GB). Slimme komedie naar het gelijknamige toneelstuk uit de 18de eeuw belicht families van verschillende standen die zich al dan niet heimelijk met elkaar verbinden. Met Nigel Hawthorne. Ned.1, 23.10-0.35u.

Blood Simple (Joel Coen, 1983, VS). Onafhankelijk geproduceerd debuut van inventieve gebroeders Coen. Meesterlijke thriller jongleert ironisch met horror-sjablonen, christelijke symboliek, op het verkeerde been gezette hoofdpersonen en een ondeugend visueel idioom tegen het decor van bekrompen Texas. Canvas, 23.15-0.50u.

Worth fighting for (Jacob Grønlykke, 2001, Denemarken). Eerste deel van omineuze thriller met schemerige interieurs over een jonge kunstcritica Caroline Holmberg die uitgenodigd wordt om de Iraanse schrijfster Sara Santanda te begeleiden in Kopenhagen. Met o.a. Dejan Cukik. Ned.3, 0.00-1.04u.

RADIO

Vroege vogels. Aandacht voor onder meer de vertraging in de realisatie van het netwerk van natuurgebieden in Nederland en de frisdrankindustrie die stopt met de recyclebare plastic anderhalveliterfles. Radio 1, 8.10-10.00u.

Opium. De voormalige zangeres Sarah Bettens van K's Choice vertelt over haar toekomstige solocarrière. Verder Bas Heijne die voor De Vleeshal in Middelburg de expositie De werkelijkheid samenstelde en zijn bundel over de rol van de kunstenaar. Radio 1, 19.04-20.00u.

Supplement. Laatste uitzending met gezang van monniken, het geluid van klokken, illusies en de maagdelijke onschuld van de kinderstem. Radio 4, 21.30-24.00u.