Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over schoolkinderen die eigenlijk speciaal onderwijs zouden moeten volgen. Dat is er niet, dus worden ze naar huis gestuurd. Verder het laatste deel in de serie over de Amerikaanse gevangenis San Quentin waarin onder meer een gesprek met de 45-jarige Ria Veenendaal uit Amersfoort die na correspondentie met een langgestrafte uit San Quentin trouwde. Ned.3, 22.55-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Ancestors: Billy and the fighting boys. Herinneringen van de piloten van Squadron One, het eskader dat in 1940 in de Slag om Frankrijk vocht tegen de Duitse Luftwaffe. BBC2, 18.40-19.30u.

MUZIEK

BBC Summer of Opera: Faust. Rechtstreekse uitzending van de opera Faust van de componist Charles Gounod (1818-1893) in The Royal Opera House, onder regie van David McVicar BBC2, 19.30-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Oog in oog. Schrijver en journalist Geert Mak, die onder meer de bestseller De eeuw van mijn vader schreef, vertelt over zijn jeugd, zijn tijd bij de Groene Amsterdammer en zijn lezing over de stad Amsterdam voor Willem-Alexander en Máxima. Ned.3, 21.10-21,52u.

The world uncovered. Onder meer een gesprek met de onlangs vrijgelaten atoomtechnicus Mordechai Vanunu (50) die achttien jaar geleden bekendmaakte dat Israël kernwapens ontwikkelde. Hij speelde in 1986 tekeningen en foto's door naar de Britse krant The Sunday Times. BBC World, 14.10-15.30u. & 21.10-22.30u.

SPORT

EK-voetbal: Letland-Duitsland. Na voorbeschouwing om 17.53u. rechtstreeks verslag, gevolgd door nabeschouwing. Ned.2, 17.30-20.00u.

EK-voetbal: Nederland-Tsjechië. Na voorbeschouwing om 20.37 een rechtstreeks verslag van de wedstrijd, gevolgd door nabeschouwing en om 22.45 door Studio Sportzomer. Ned.2, 20.00-23.35u.

FILM

Doctor at sea (Ralph Thomas, 1955, GB). Vrijgezelle dokter ontvlucht saaie praktijk door aan te monsteren als scheepsarts, maar maakt meer werk van de verpleegsters dan van zijn medicijnenstudie. Met Dirk Bogarde en Brigitte Bardot. VRT-TV1, 14.15-15.50u.

Der Schinderhannes (Helmut Käutner, 1958, West-Duitsland).

Duitse Robin Hood neemt de Franse bezetter in de maling aan het eind van de achttiende eeuw. Curd Jürgens als ijdele held, luxueuze decors en weelderige kostuums. ZDF, 17.05-19.00u.

Airheads (Michael Lehmann, 1994, VS). Chazz, Rex, and Pip vormen samen de The Lone Rangers. Om hun muziek onder de aandacht te brengen bezetten ze een radiostation met nepgeweren. Dat loopt flink uit de hand. RTL5, 17.20-19.00u., onderbroken door reclame.

Annie (John Huston, 1982, VS). Verfilming van Broadway-musical die weer is gebaseerd op de strip Little Orphan Annie van Harold Gray (1894-1968). Ondernemend roodharig weesmeisje Annie doet uiteindelijk het hart van hardvochtige kapitalist Daddy Warbucks (Albert Finney) smelten. Strip is beter. Ned.3, 19.05-21.10u.

Addicted to love (Griffin Dunne, 1997, VS). De vroegere partners van Maggie en Sam zijn op elkaar verliefd geworden. Maggie wil wraak, Sam wil zijn geliefde terug, dus slaan zij de handen in elkaar ... Ironisch liefdesdrama. Net 5, 21.00-22.55u., onderbroken door reclame.

Bram Stoker's Dracula (Francis Ford Coppola, 1992, VS). Antichrist en vampier Dracula reist naar Victoriaans Engeland om zich te verenigen met de vrouw, van wij hij denkt dat zij de reïncarnatie is van zijn geliefde die 400 jaar geleden zelfmoord pleegde. Een tractatie voor het oog met onder anderen Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins en Keanu Reeves. Yorin, 22.00-0.20, onderbroken door reclame.

The truth about cats & dogs (Michael Lehmann, 1995 VS). Vrouwelijke dierenarts met radioprogramma over dieren (Janeane Garofalo) vindt zichzelf niet aantrekkelijk en vraagt vriendin (Uma Thurman) haar plaats in te nemen bij een afspraak met een aantrekkelijke hondenliefhebber. Lichte komedie met aardige grappen en sympathieke acteurs mist flair. BBC2, 23.45-1.15u.

Cube (Vincenzo Natali, 1997, Canada). Zeven mensen, vreemden voor elkaar en met heel verschillende achtergronden, ontwaken in een kubusachtig doolhof. Zij verenigen hun talenten om dodelijke vallen te ontwijken en de uitgang te zoeken. Bekroond debuut geheel uit de hand gefilmd. Veronica, 0.00-1.30u., onderbroken door reclame.

RADIO

Het ei van Columbus. Prof.dr. P. Derkx over de benoeming van de Franse filosoof dr. Nasr Abu Zayd tot hoogleraar humanisme en

islam aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zayd zal proberen het debat te versterken over humanistische dimensies in de koran.

Opium. Gesprek met dichteres Maria Barnas die afgelopen woensdag de C. Buddingh'-prijs voor haar debuutbundel Twee Zonnen ontving. Verder componist Merlijn Twaalfhoven die de muziek maakte voor het ballet Body van choreograaf Ted Brandsen. Toppop-presentator en muzikant Ad Visser bekijkt de expositie Woonerven en zitkuilen in het Architectuur Instituut in

Rotterdam. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Tijdens de 25-jarige carriére van machinist Jan van der Meulen kwamen 32 mensen voor zijn trein, van wie er 25 overleden. Hij droomt iedere nacht van zijn slachtoffers en wil schadevergoeding van de NS. Radio 1, 0.02-1.00u.