Szymanovski;

Nu Polen officieel bij Europa hoort, moeten de Polen massaler naar de stembus en moeten wij beter luisteren naar de Poolse componisten na Chopin, zoals Szymanovski, Lutoslavski, Penderecki en Gorecki. Muziek en politiek lopen in Polen soms in elkaar over. De componist Paderewski (1860-1941), ook een van de grootste pianovirtuozen van zijn tijd, ontketende in 1918 een opstand tegen de Duitsers en was in het jaar 1919 president van zijn land.

We beginnen de Poolse luistercursus met Karol Szymanovsky (1882-1937), ook directeur van het conservatorium dat eerder werd geleid door Paderewski. Zijn Vierde symfonie en zijn twee vioolconcerten zijn op cd gezet door Sir Simon Rattle en het orkest van Birmingham, dat hij beroemd maakte. De symfonie, waarin pianist Leif Ove Andsnes meespeelt, is een heerlijke variant op Ravel. Het Tweede vioolconcert, gespeeld door Thomas Zehetmair, is een topstuk uit de vorige eeuw.

Symfonie nr 4, vioolconcerten 1 en 2;

EMI 5 57777 2;

    • Kasper Jansen