Skalpel

Wat de vroege hiphop-dj's deden voor bijna vergeten soul en funk, dat wil Skalpel doen voor het Poolse jazz-verleden. Het producentenduo Marcin Cichy en Igor Pudio dat achter die naam schuilgaat, heeft het stof geblazen van een grote verzameling platen uit de hoogtijdagen van veertig jaar geleden. Die niet eerder aangeboorde bron levert in gesamplede vorm een geluid op dat zich niet makkelijk laat vergelijken.

Skalpel mikt op dezelfde groove als het Beierse Tied & Tickled Trio maar leunt minder tegen de dub aan. Associaties met Amon Tobin dringen zich op maar dan zonder de nerveuze breaks. Skalpel kiest voor één idee per nummer, dat vaak ook wordt opgehangen aan een specifiek instrument. Zo wordt High voortgedreven door conga's en Not Too Bad door een sonoor zingende contrabas. Het drumwerk is consequent droog naar de voorgrond gemixt zodat het sferische karakter nooit verzandt in soft focus lounge.

Skalpel treedt vandaag op tijdens Rotterdam Import.

Skalpel: Skalpel (Ninja Tune, ZENCD87) Distr PIAS

    • Edo Dijksterhuis