Sexy in Kairo

Hartstocht opwekkende boeken zijn vogelvrij in Egypte, maar Arita Baaijens ziet in de Egyptische hoofdstad uitpuilende lingeriewinkels.

,,Dat setje is leuk.'' Staande voor een lingeriewinkel wijst een Egyptische man zijn gesluierde vrouw op een kanten bh met gewaagd slipje en bijpassend negligé. De vrouw bekijkt het frivole ondergoed aandachtig, de kleuter op haar arm kijkt mee. Het is moeilijk kiezen uit het grote aanbod in de etalage. Sexy slipjes zonder kruis, kanten niemendalletjes en tijgerpakjes concurreren met strings vol donsveertjes of pailletten.

Een verkoper wandelt naar buiten: ,,Kan ik u misschien helpen?'' Na een instemmend knikje leidt hij het echtpaar hoffelijk de lingeriewinkel binnen. Het winkelend publiek in de drukke Talat Harbstraat in de Egyptische hoofdstad Kairo kijkt er niet van op. Ook vindt niemand het vreemd dat een zwaar gesluierde en in het zwart geklede vrouw de erotische pikanterieën in de etalage bewondert. Een tweede verkoper verschijnt. Een dame wijst een doorzichtig gewaad aan en volgt de verkoper naar binnen.

,,Seks is om van te genieten'', lacht de jonge verkoopster in de drukbezochte lingeriezaak. De profeet juichte bevrediging van vleselijk genot binnen het huwelijk toe en pikant ondergoed draagt volgens de verkoopster bij aan de pret. Met snelle gebaren haalt ze het ene na het andere slipje uit de verpakking en toont hoe de summiere lingerie gedragen moet worden. Een uitnodigend display toont de kaskraker van dit moment: onschuldig uitziende plastic walnoten die een ondeugend schaamlapje van blauwe donsveertjes verbergen. ,,Wordt veel gekocht als cadeautje.''

Het enthousiasme van de verkoopster werkt aanstekelijk en ook de lage prijzen werken kooplust in de hand. De walnoot kost anderhalve euro, het slipje zonder kruisje eveneens en het setje met kunstbloemen gaat voor drie euro over de toonbank.

,,Wij hebben elke week wel wat nieuws'', verklaart de verkoopster de grote aanloop in de zaak. Haar klantenkring bestaat uit moeders met dochters, aanstaande bruidjes, mannen die zichzelf of hun vrouw willen verrassen, echtparen en Saoediërs. ,,Zo'n beetje iedereen dus'', giechelt het meisje, terwijl ze een mevrouw op leeftijd een topje aanreikt in de paskamer. Met een knikje naar het gordijn fluistert ze dat vrouwen hun man tevreden moeten stellen, anders zoekt hij zijn pleziertjes elders.

In theorie geldt andersom hetzelfde. Ghazali, een beroemde imam uit de elfde eeuw, schreef dat de man verplicht is de seksuele verlangens van zijn vrouw te vervullen. Doet hij dat niet, dan komt haar deugdzaamheid in gevaar en is de ellende niet te overzien. Seksuele frustratie ontwricht de islamitische samenleving, vandaar ook het belang van een huwelijk op jonge leeftijd.

Donderdagavond is de traditionele vrijavond en het feest kan beginnen zodra de kinderen naar bed zijn. Ouders die een slaapruimte met hun kroost delen zijn aangewezen op een snelle wip, maar volgens de verkoopster gaat de gegoede middenklasse fantasievoller te werk. Kaarslicht in de echtelijke slaapkamer, parfum op intieme plekjes, buikdansen in gewaagde kleding. Pas daarna volgt het sluitstuk. Vergeet het voorspel niet, waarschuwde imam Ghazali al te haastig ingestelde mannen.

De arts en vrouwenliefhebber Al-Makhzoumi valt de imam bij. De seksuele handleiding die de arts in de dertiende eeuw schreef, is een zinnenprikkelende liefdesverklaring aan de vrouw. De verkoopster kent de handleiding `The Fountains of Pleasure' van Makhzoumi niet. Maar, zegt ze, in Egypte praten getrouwde mannen en vrouwen vrij makkelijk over seks. Tips uitwisselen gebeurt vanzelf, daar heb je echt geen boek voor nodig.

Dat treft, want de lingerieklanten in deze winkel begaan een grote zonde als ze Aanbevelingen inzake de hartstocht van vrouwen lezen, een recente bestseller in Egypte van de dichter Ahmed al-Shahawi (nu in Rotterdam op uitnodiging van Poetry International). Volgens de hoogste geestelijke autoriteit in Egypte, het Al-Aznar instituut in Kairo, zet al-Shahawi ,,vrouwen aan tot obsceniteiten'', zei hij maandag in NRC Handelsblad.

Intussen trekt in de etalage van de lingeriezaak een pronkstuk alle aandacht: twee enorme kunstbloemen met verbindend elastiekje zijn bedoeld om borsten te verpakken; een derde bloem met elastiekje moet een venusheuvel sieren.

    • Arita Baaijens