Provisies openbaar

Financiële adviseurs moeten hun klanten in de toekomst vertellen hoe zij worden beloond. Ook worden de tussenpersonen verplicht bekend te maken of zij bij een verzekeraar of bank in dienst zijn. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.

Een studie in opdracht van het ministerie van Financiën concludeerde onlangs dat hypotheekadvies van tussenpersonen weinig waarde heeft, omdat soms meer naar de provisie wordt gekeken dan naar de belangen van de klant. Eerder hadden ook de Sociaal-Economische Raad en het Centraal Planbureau aangedrongen op nieuwe regelgeving.

Los van de provisies zijn adviesketens ook vaak in handen van verzekeraars en banken, zonder dat dit algemeen bekend is. In een gedragscode van de financiële branche was al eerder vastgelegd dat adviseurs openheid moeten geven over hun (gebrek aan) onafhankelijkheid.

Die regels worden nu ook vastgelegd in de komende Wet financiële dienstverlening.