Poetin: Saddam plande aanslag VS

Rusland heeft de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001 gewaarschuwd dat het Irak van Saddam Hussein ook terroristische aanvallen op de VS voorbereidde. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gisteren gezegd.

Poetins opmerking komt twee dagen nadat een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres concludeerde dat er geen bewijzen bestaan voor samenwerking tussen terreurbeweging Al-Qaeda en het Iraakse regime van Saddam Hussein.

President Bush verklaarde daarop dat hij blijft bij zijn overtuiging dat er wel een verband bestond tussen Saddam Hussein en Al-Qaeda, en dat Irak een bedreiging vormde voor de VS. Saddam Hussein ,,was een bedreiging omdat hij terroristische connecties had, niet alleen Al-Qaeda-connecties, maar ook connecties met andere terreurorganisaties'', aldus Bush. In de aanloop naar de oorlog in Irak heeft zijn regering dat ook herhaaldelijk naar voren gebracht.

Volgens Poetin had de Russische inlichtingendienst FSB informatie ontvangen dat Irak aanvallen voorbereidde in de VS ,,en buiten de VS op militaire en civiele doelen''.

Op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd gisteren verbaasd gereageerd. Plaatsvervangend woordvoerder Adam Ereli zei dat van Russische waarschuwingen over Saddam niets bekend was. ,,Iedereen krabt hier op zijn achterhoofd'', zo zei een andere woordvoerder van het State Department.

Poetin deed zijn uitspraken in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Hij onderstreepte dat de informatie over de Iraakse terreurplannen voor Moskou geen reden was het Russische verzet tegen de oorlog in Irak op te geven.

De informatie van de Russische geheime dienst is doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten, aldus Poetin. Hij onderstreepte dat de FSB op de hoog raakte van de voorbereiding van terreuracties, maar dat de geheime dienst niet wist of het Iraakse regime betrokken was bij daadwerkelijk uitgevoerde terroristische acties. Hij zei dat president Bush een van de leiders van de Russische inlichtingendienst heeft bedankt voor de informatie.

Welke rol de Russische inlichtingen hebben gespeeld bij het Amerikaanse besluit Irak aan te vallen, zei Poetin niet te weten. Hij gaf geen details over de Iraakse plannen en zei ook niet of ze in verband stonden met Al-Qaeda. Poetin heeft een goede relatie met Bush. Vorige week veroordeelde hij mensen die kritiek op Bush hebben wegens de oorlog in Irak.