Orgaandonor ben je pas na expliciete registratie 2

Het huidige (orgaan-)donorregister is star en paternalistisch van aard. Het is dan ook geen wonder dat slechts een derde van de volwassenen zich heeft laten registreren als orgaandonor. De betrokkenheid en bereidheid zich te laten registreren kan eenvoudig verbeterd worden door bij iedere registratie de mogelijkheid te bieden een stukje vrije tekst te laten opnemen. Hierin kan de geregistreerde diens extra wensen of voorwaarden opnemen. Bijvoorbeeld over de aanwezigheid van bepaalde familieleden vóór uitname, het uitsluiten van voorbereidingshandelingen, het inroepen van extra waarborgen bij de vaststelling van overlijden of een euthanasieverklaring. Door deze mogelijkheden krijgt het register een extra aantrekkelijkheid, omdat het een centrale registratie biedt van persoonlijke wensen, die gegarandeerd de behandelaars na een ongeval bereiken.

    • Rinke J. Wijngaarden