Orgaandonor ben je pas na expliciete registratie 1

In NRC Handelsblad van 13 juni las ik een oproep van diverse patiëntenbelangengroeperingen aan de ministerraad aangaande orgaandonatie. Vanwege de ,,ondraaglijk lange'' wachttijden voor patiënten die wachten op orgaantransplantatie, pleiten deze organisaties voor een beter systeem van donorregistratie. Daar is op zich niets mis mee. Bedenkelijk wordt het echter als men voorstelt om iedereen als donor te registreren die niet reageert op een oproep om zijn/haar keuze bekend te maken.

Dit vind ik net een stap te ver. Donor ben je pas als je je daarvoor expliciet hebt laten registreren en niet andersom. Dat een belangenclub als de `Maag Lever Darmstichting' zo'n voorstel doet is dom, maar dat ook Academische Ziekenhuizen zich voor zo'n oproep lenen waarbij de persoonlijke integriteit zo op het spel staat, vind ik ronduit beschamend.

    • Gerard Veldman Alkmaar