Oranje?

Het Nederlands elftal begon zwak aan het EK. Wat moet er gebeuren om Oranje te laten presteren in het vervolg van het toernooi, te beginnen tegen Tsjechië?

Co Adriaanse, coach van AZ deze week bij de NOS in Studio Sportzomer: ,,Nederland heeft niet de beste spelers, niet het beste team en is niet topfit. Als je dan toch een prijs wilt winnen, moet je risico nemen en in een eigen stijl spelen. Dan moet je een coach hebben die zo denkt. Dick Advocaat is een vrij defensief en behoudend denkende coach die elk risico uitsluit. De Nederlandse voetbalgeest is `contra': uitgaan van eigen kracht, risico nemen, flair. Ik wil graag een Nederlands team zien, dat pressievoetbal speelt. Je moet de tegenstanders onder druk zetten zodat ze fouten maken. De Duitsers hadden alle vrijheid op te bouwen. Duitsland was beter, terwijl Nederland de beste spelers heeft. Maar positiespel achter de spits was er niet. Het stond veel te ver uit elkaar. De verbinding tussen verdediging, middenveld en schaduwspits was er niet. Een coach moet een keuze maken en zeggen: `Zo moeten we spelen'. Als je uitgaat van een vaste speelwijze met een vast team, dan komt het vanzelf.''

Stan Valckx, oud-international: ,,Overmars moet starten en desnoods breng je Van Hooijdonk in. Misschien moet je op rechts opteren voor Makaay. Buiten die voorzet (waaruit Van Nistelrooy scoorde, red.) heeft Van der Meyde op rechts niet veel laten zien. De onrust in de defensie baarde me zorgen, maar ik zie geen alternatief voor het centrum. Bouma heeft de capaciteiten en moet groeien. Ik maak me niet gelijk zorgen. Nederland heeft op een toernooi de eerste wedstrijd nooit goed gespeeld. Advocaat krijgt het verwijt dat hij kiest voor een behoudende tactiek, maar het is Oranje dat de tegenstander zijn wil niet kan opleggen. Er is veel kritiek geweest op de instelling van de spelers. Positief is dat ze tegen Duitsland vechtlust toonden. Door de gelijkmaker zijn ze met een goed gevoel van het veld gegaan. Dat is een goede basis om de strijd met Tsjechië aan te gaan.''

Theo van Seggelen, voorzitter spelersvakbond VVCS: ,,Er moet een klein wonder gebeuren. We moeten hopen op geluk, want dit elftal is niet in vorm. Ik zie dat niet opeens veranderen. De eerste helft tegen Duitsland leek het tempo op zomeravondvoetbal. Dat heeft niet met conditie te maken, maar met vorm. Die is er niet. Het toernooi is bezig en je moet roeien met de riemen die je hebt. In dit stadium kun je niet veel meer veranderen. Advocaat ook niet. Het beste lijkt me een 4-3-3 systeem met opportunistisch spel en dan maar kijken waar het schip strandt.''

Kees Rijvers, oud-bondscoach Nederland: ,,Ze hebben geluk nodig. Ze moeten meer drang tonen om tot scoren te komen, gezamenlijk druk zetten en verder van het doel af spelen. Ik heb nog vertrouwen. Andere ploegen maken het verwachtingspatroon ook niet waar. De tendens in het huidige voetbal is dat topspelers eigen bv'tjes vormen. Ze stellen zich zelfstandig op. Voor een coach is het moeilijker daar een team van te maken.''

Toon Gerbrands, oud-bondscoach Nederlands volleybalteam: ,,Een andere opstelling is niet de oplossing en de coach heeft een beperkte rol. Op een toernooi als dit draait het om de intrinsieke motivatie van de spelers. Daar ligt de sleutel en moet de drive vandaan komen. Na de matige start moet er wat gebeuren. Iemand moet zeggen: `Nou is het afgelopen'. Een aantal sleutelspelers moet snel samen op een kamertje gaan zitten, anders is het te laat. Ik denk dat de impact van een wat rustiger speler als Cocu groter is dan die van Van Hooijdonk. Van het gepruts tegen Duitsland moeten ze iets oppikken. Op dit moment is het geen team.''

Simon Tahamata, oud-international: ,,Uitgaan van een bepaald systeem. Voor de jongens is het onduidelijk. Nederland moet aanvallend spelen in een 4-3-3 opstelling en meer durven. Tegen Duitsland is Oranje te behoudend begonnen. Vandaag moeten de besten spelen. Op rechts was Van der Meyde niet goed. Daar moet je Overmars neerzetten. En Robben moet spelen. Ik heb nog hoop, maar als ze tegen de Tsjechen verliezen barst de bom in de spelersgroep. Het is geen team.''

    • Pieter de Vries