Omroep is het eens over orkesten

De Publieke Omroep, het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), de klassieke zender Radio 4, de NPS en de omroepverenigingen AVRO en TROS hebben na maanden van discussie overeenstemming bereikt over de praktische invulling van de door staatssecretaris M. van der Laan opgelegde bezuinigingen van 5,5 tot 7,5 miljoen euro op het MCO. De staatssecretaris koos eerder voor opheffing van het Radio Symfonie Orkest, net als – noodgedwongen – het MCO. NPS, AVRO en TROS, die de Zaterdag Matinee instandhouden, waren voor handhaving van het Radio Symfonie Orkest. `Hilversum' stelt nu voor te komen tot een herverkaveling en flexibilisering van taken, personeel en speelcapaciteit, die samen met een bezuiniging, 5,5 miljoen euro oplevert. Vanaf 2007 wordt nog 1 miljoen extra bespaard. Het Radio Kamerorkest moet de kern worden van een groter ensemble dat als Radio Symfonie Orkest ook het Groot Omroepkoor begeleidt.