Modern

Morgen begint in Malmö (Zweden) het EK bridge. Als we twee weken verder zijn, zal Italië zijn zoveelste titel hebben veroverd. Voor de Nederlandse mannen zijn de voortekenen gunstig. Nederland speelt met drie goede paren en de concurrentie is verzwakt. Er bestaat dus goede kans om bij de eerste vijf te komen. Dat zou mooi zijn, want daarmee is deelname verzekerd aan de Bermuda Bowl (WK open) van volgend jaar. Het vrouwenteam is als regerend Europees kampioen zelfs regelrecht medaillekandidaat. Het moet wel heel raar lopen als we de dames volgend jaar niet terug zien in de Venice Cup (WK vrouwen). Veertien dagen geleden vormde het Amsterdamse Internationale Viertallentoernooi de allerlaatste test voor Team Oranje, zoals het open team officieel heet. Nederland eindigde daar als tweede, zij het op grote achterstand van, u raadt het al, Italië. Het Nederlandse juniorenteam deed ook mee en boekte een niet onverdienstelijke achtste plaats in de eindklassering. De jongelui legden in ieder geval het nationale team het vuur na aan de schenen door de onderlinge ontmoeting met 16-14 te winnen. Uit die confrontatie een staaltje modern bieden:

Z/Allen

♠ H B

♡ 9 6 2

♦ H 5 4 2

♣ A V 7 5

♠ 9 8 6 4

♠ 10 3

♡ B 10 8 7 4 3

♡ H V

♦ V B

♦ A 10 9 8 7 6 3

♣ 2

♣ B 9

♠ A V 7 5 2

♡ A 5

♦ -

♣ H 10 8 6 4 3

In de open kamer slaagden Jansma-Verhees er in via hun Oranje Klaveren fluks 7♣ uit te bieden. NZ plus 2140. Gesloten zaten Barendregt-Ritmeijer even in hetzelfde contract. Echter, oost, Ton Bakkeren, had onderweg een ruitencontrolebod van noord gedoubleerd. Dat doublet had een bijzondere betekenis: partner, start iets anders dan ruiten. West, Huub Bertens, trok daaruit de conclusie dat zijn partner ook waardes in harten moest hebben. Hij besloot daarom uit de losse pols met 7♡ te redden. Dat ging voor veertienhonderd, maar leverde Team Oranje toch twaalf imps op.

    • Jan van Cleeff