`Lucky goal' Ibrahimovic bezorgt Italië hoofdpijn

In de beste wedstrijd van het toernooi (tot dusverre) heeft Italië gisteravond twee dure punten verspeeld tegen Zweden. In groep C van het EK voetbal eindigde de klassieke botsing tussen Noord- en Zuid-Europa in een 1-1 gelijkspel. De Zweedse spits Ibrahimovic verhoogde vlak voor tijd zijn marktwaarde met een prachtige gelijkmaker. De Ajacied, voor wie de buitenlandse topclubs deze zomer in de rij zullen staan, hakte de bal op acrobatische wijze in het Italiaanse doel, en vierde de cruciale treffer op uitbundige wijze. Meer dan vijftienduizend Zweden waren in het Dragão-stadion getuige van het kunststukje, dat hij naderhand zelf als een lucky goal omschreef.

De schitterende treffer was het onverwachte hoogtepunt van een prachtige voetbalavond. De Italianen dicteerden het spel vanaf het beginsignaal, en logenstraften het vooroordeel dat ze niet kunnen of niet willen aanvallen. Met wervelend combinatievoetbal werden de Zweden in de eerste helft weggespeeld. De 5-0 zege op Bulgarije leek al weer lang geleden. Het gevaarlijke spitsenduo Larsson-Ibrahimovic kwam er niet aan te pas tegen het onvolprezen verdedigingsduo Nesta-Cannavaro. Hoe anders zou de slotfase van het duel verlopen.

De Squadra Azzurra kwam nog geen tien minuten voor rust, na een handvol gemiste doelkansen, verdiend op voorsprong. Spits Cassano liet de bal uit een voorzet van verdediger Panucci op subtiele wijze van zijn voorhoofd in het Zweedse doel glijden. De 1-0 bij rust was een flauwe afspiegeling van de veldverhoudingen. De Italianen hadden 61 procent balbezit, en revancheerden zich en passant voor hun teleurstellende en verdedigende spel van afgelopen maandag tegen de Denen.

De geschorste spelverdeler Totti werd geen moment gemist. Sterker: zijn medespelers leken juist opgebloeid na zijn spuugincident tegen Denemarken. Ze lieten bij afwezigheid van hun aanvoerder schitterende staaltjes zien. De neutrale toeschouwer viel van de ene verbazing in de andere bij zoveel kijkplezier. Totti was op de hoofdtribune aandachtig toeschouwer. Telkens als zijn gebronsde tronie op een metershoog videoscherm in beeld verscheen, klonk gefluit vanaf de tribunes. Ook de Italiaanse fans keerden zich tegen de gevallen held, die de Deen Poulsen in het gezicht spuwde en tot de halve finale niet mag meespelen.

De Zweden stelden er gisteravond voor de pauze slechts één doelkans tegenover. Ibrahimovic schoot de bal met zijn `zwakke' linkervoet over het doel van Buffon, de keeper van Juventus die met zijn knalrode shirt een magnetiserende werking op de bal leek te hebben. Aan de andere kant grossierden de Italianen in technische hoogstandjes. Met name spelverdeler Pirlo, rechtsback Panucci en linksback Zambrotta waren nauwelijks af te stoppen. Middenvelder Gattuso maakte zich weer verdienstelijk als stoorzender én balafpakker.

Na de pauze bleven de Italianen aanvankelijk moeiteloos op de been tegen de Zweden, die met drie wissels op papier meer aanvalskracht kregen. In de praktijk bleven de Italianen gevaarlijker; Del Piero en Vieri misten goede kansen om de wedstrijd te beslissen. Naarmate de tweede helft vorderde, kregen de conditioneel sterke Scandinaviërs meer vat op de wedstrijd die in een hoog tempo heen en weer bleef golven. De geelblauwen werden onbedoeld geholpen door de verkeerde keuzes van de Italiaanse bondscoach.

De oude rot Trapattoni verviel in een oude fout. Hij wilde de 1-0 voorsprong consolideren in plaats van uitbreiden. Hij verving de gevaarlijke Cassano voor de onopvallende Fiore, en haalde tot ongenoegen van de tifosi ook Gattuso van het veld. De publiekslieveling zou geblesseerd zijn.

De tactische keuzes van Trap pakten hoe dan ook verkeerd uit. Nadat de Zweedse invaller Jonson twee keer dicht bij een tegendoelpunt was, kwam hét moment van Ibrahimovic. The man of the match kon na afloop niet uitleggen hoe hij had gescoord. Zielsgelukkig verliet de geboren Kroaat de persconferentie, in de wetenschap dat een plaats in de kwartfinales dichtbij is voor Zweden.

Door de remise van gisteravond en de 2-0 zege van Denemarken op Bulgarije eerder op de dag, is Italië dinsdag in de laatste groepsronde afhankelijk van het resultaat bij Zweden-Denemarken. Aangenomen dat Italië het uitgeschakelde Bulgarije verslaat, kunnen de twee Scandinavische landen op hetzelfde tijdstip een pact sluiten door bijvoorbeeld met 2-2 of 3-3 gelijk te spelen. In dat geval eindigen Italië, Zweden en Denemarken met evenveel punten en telt het aantal gemaakte treffers in de drie onderlinge duels. Italië-Denemarken eindigde afgelopen maandag in 0-0.

Het doemscenario voor de Italianen is minder denkbeeldig dan velen veronderstellen. De Denen koesteren revanchegevoelens ten opzichte van hun tegenstanders van afgelopen maandag. Toen spuwde Totti buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter in het gezicht van Poulsen, en werd het protest van de Denen door de UEFA gehonoreerd.

En mocht deze onsportieve actie nog niet genoeg reden zijn voor een akkoordje met de Zweden, dan kunnen we de cijfers bij de Songfestivals in herinnering te roepen. De jury's van Zweden en Denemarken geven elkaar traditiegetrouw veel punten. Waarom zou deze vriendendienst ook niet op het voetbalveld kunnen plaatshebben?

Italië 1 Zweden 1

Ruststand 1-0. 38. Cassano 1-0, 85. Ibrahimovic 1-1. Schds: Meier (Zwi). Tsch: 44.926. Gele kaarten: Gattuso, Cannavaro, Zambrotta (Ita), Edman en Linderoth (Zwe).

    • Jaap Bloembergen