`Karadzic gepolst over overgave'

Het Joegoslavië-tribunaal heeft de afgelopen jaren ,,met enige regelmaat'' gesproken met vertrouwelingen van Radovan Karadzic over vrijwillige overgave van de vroegere leider van de Bosnische Serviërs. Maar de partijen konden het niet eens worden over de voorwaarden.

Dat zegt de Australiër Graham Blewitt, die gisteren na tien jaar afscheid nam als plaatsvervangend hoofdaanklager, in een vraaggesprek met deze krant.

Hoofdaanklager Carla Del Ponte zei vorige week dat ze de arrestatie en uitlevering van Karadzic, die al bijna negen jaar wordt gezocht voor oorlogsmisdaden, nog deze maand verwacht. Haar plaatsvervanger Blewitt noemt die uitspraak ,,niet geloofwaardig''. Volgens Blewitt ontbreekt in het westen ,,de politieke wil'' om Karadzic te arresteren. Hij heeft er geen vertrouwen meer in dat het zal gebeuren.

Ook midden jaren negentig zijn er gesprekken geweest met vertegenwoordigers van Karadzic. In 1996 had de toenmalige president van het hof, Antonio Cassese, contact met mensen uit Karadzic' directe omgeving. Hij leek bereid tot overgave, maar was bang dat hij bij een arrestatie zou worden doodgeschoten door zijn eigen lijfwachten, die geïnfiltreerd waren door aanhangers van de Servische president Miloševic. ,,Hij (Karadzic, red.) gelooft niet dat Miloševic hem zal toestaan om Den Haag levend te bereiken'', aldus Cassese in een vertrouwelijk document over die gesprekken.

Blewitt bevestigt dat de NAVO een onderzoek van het VN-hof financiert. In 2002 zijn donaties binnengekomen van NAVO-lidstaten om misdaden te onderzoeken die in 2001 in Macedonië zouden zijn gepleegd. Het tribunaal vond die misdaden volgens Blewitt ,,niet indrukwekkend'' genoeg om onderzoek te beginnen, maar de NAVO wilde het graag.

Blewitt zegt ook dat het tribunaal er niet zeker van is dat het alle belangrijke informatie over het bloedbad in Srebrenica, in juli 1995, heeft gekregen van de Dutchbat-militairen. ,,Er was materiaal vernietigd, een fotorolletje. Wij hebben nooit kunnen geloven dat dat een ongeluk was. (-) Ik denk dat het onderdeel was van de cover-up.'' Het was volgens Blewitt ,,heel duidelijk'' dat de Nederlanders bezig waren met `damage control'.

Zaterdags Bijvoegsel

pagina 35

    • Petra de Koning
    • Cees Banning