Kabinet boos over bedreiging Verdonk

Het kabinet spreekt zijn `afschuw' uit over de bedreiging aan het adres van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). ,,Het is ontoelaatbaar dat een minister wordt bedreigd omdat deze door het kabinet en parlement gedragen, en dus op democratische wijze vastgesteld beleid uitvoert'', aldus vice-premier Zalm gisteren na de ministerraaad.

Verdonk zelf zei de bedreigingen aan haar adres `heel ernstig' en `ontoelaatbaar' te vinden . Ze begrijpt dat mensen kritiek hebben op het beleid, maar vindt het niet kunnen dat mensen hun kritiek op deze manier uiten. Ze is geschrokken, maar legt niet direct een link met het taartincident destijds van Pim Fortuyn. ,,Maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen daar meteen aan moeten denken.''

De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) wilden niets zeggen over de persoonsbeveiliging die Verdonk nu krijgt. Politie en justitie doen onderzoek naar de nieuwe telefonische bedreigingen van Verdonk.

Remkes vindt het een schande dat er weer een politicus wordt bedreigd. Ook Donner is bezorgd over de incidenten. ,,We moeten daar niet lichtvaardig over doen.'' Hij weigerde te reageren op het vrijlaten, zonder dat hun identiteit werd vastgesteld, van de twee activisten die woensdag Verdonk met ketchup besmeurden. Dat besluit behoort tot de competentie van de rechter-commissaris, daar heeft de minister niets over te zeggen, aldus Donner. De LPF wil de ministers Donner en Remkes volgende week naar de Tweede Kamer roepen om zich te verantwoorden.