`Ik heb te laconiek in het leven gestaan'

Hoe bereiden mensen zich voor op hun oude dag? Vandaag ZZP'er Hans Heesterbeek, wiens vrouw hem vier jaar geleden verliet voor een ander. ,,Via de rechter heeft zij een deel van mijn privé-pensioenverzekering geclaimd. Met succes: er bleef nauwelijks iets van over.''

,,Als ik één ding in het leven heb geleerd, is het dit: zekerheid bestaat niet. Je kunt je zaken nóg zo goed regelen, er komt vroeg of laat een kink in de kabel. In mijn geval was die kink een echtscheiding.

,,In 1986 ben ik in gemeenschap van goederen getrouwd. Zes jaar daarvoor had ik mijn HTS-diploma informatica gehaald. Ik was enige tijd werkzaam als computerprogrammeur, maar merkte al snel dat het werk mij onvoldoende interesseerde. Ik wilde de creatieve kant op, en belandde in de audiovisuele sector. Voor omroepen en bedrijven monteerde ik vele bedrijfsfilms, documentaires en actualiteitenprogramma's. Dat liep zo goed, dat ik na een paar jaar mijn eigen BV oprichtte.

,,Mijn toenmalige vrouw werd mede-eigenaar van de BV. Als financieel expert hield zij het financiële reilen en zeilen van onze onderneming in de gaten. De omzet steeg met het jaar en in 1992 besloten wij vijf extra personeelsleden in dienst te nemen. Naast mijn editingwerk begon ik programma's te regisseren en scenario's te schrijven. De ene na de andere opdrachtgever diende zich aan. Niets leek ons geluk in de weg te staan.

,,In 1995 kochten mijn ex-vrouw en ik een lap grond in Bussum. Op die plek lieten wij voor 700.000 gulden een prachtig huis bouwen. We sloten een aantal levensverzekeringen af – die uitkeren bij het leven – en als zelfstandige zorgde ik voor een goede pensioenregeling. Na mijn 65ste, zo werd mij verzekerd, zou 750.000 gulden worden uitgekeerd. Vijfenvijftig jaar leek mij wel een aardige leeftijd om te stoppen. Met een jaarlijkse omzet van 1,5 à 2 miljoen gulden, moest dat zeker lukken.

,,Maar het noodlot sloeg toe. Vier jaar geleden kondigde mijn vrouw aan dat zij mij ging verlaten; ze was verliefd geworden op een ander. Ik was in die tijd zó van slag, dat ik haar geen strobreed in de weg heb gelegd. Wilde ze ons huis verkopen? Geen probleem. Wilde zij haar aandeel in onze BV verkopen? Waarom niet. Via de rechter heeft mijn ex-vrouw een deel van mijn privé-pensioenverzekering geclaimd. Met succes: er bleef nauwelijks iets van over.

,,Na mijn scheiding heb ik mij bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als ZZP'er (zelfstandige zonder personeel, red.) Ik heb een nieuwe pensioenregeling afgesloten en ben op zoek gegaan naar nieuwe projecten. De afgelopen jaren heb ik grote evenementen geproduceerd voor farmaceuten, auto- en sportfabrikanten. Ik maakte niet alleen hun bedrijfsfilms, maar zorgde ook voor een gedenkwaardige presentatie. Kent u de Effies (de prijzen voor reclamemakers, red.) Die prijsuitreiking van vorige week heb ik verzorgd.

,,Mijn eerdere streven om met 55 jaar te stoppen met werken, lijkt in de huidige situatie niet haalbaar meer. Wil ik na mijn pensioen 3.000 euro netto overhouden – en dat is toch wel het minimum – dan zal ik tot mijn 65ste moeten blijven doorwerken. Of ik daar problemen mee heb? Neu. Ik hóud van mijn werk, zie het meer als hobby dan als broodwinning. Mijn nieuwe vriendin heeft haar eigen praktijk als psychotherapeut. Onze financiële huishouding is gescheiden, ieder draagt naar draagkracht bij.

,,Terugkijkend denk ik dat ik te laconiek in het leven heb gestaan. Ik had een huis, een vrouw, een bloeiende onderneming – niemand kon mij wat maken. Een oudedagsvoorziening? Vond ik onzin. De pensioenmaatschappij keerde toch uit? Tegenwoordig kijk ik meer naar de kwaliteit van mijn leven. Dure vakanties en luxe hotels interesseren mij weinig meer. Ik struin liever kruideniers en slagers af in een buitenlands gehucht, zodat ik mijn vriendin een lekkere maaltijd kan voorschotelen.

,,Hoe ik mezelf over twintig jaar voorstel? Als een man die met zijn lief in een bescheiden camper door Europa tuft. Nederland blijft onze uitvalsbasis, maar van daaruit verkennen wij het continent. Mijn vriendin en ik hebben geen erfgenamen, de vrijheid lacht ons toe.''

Naam: Hans Heesterbeek (46)

Beroep: programma- en theatermaker

Woonplaats: Almere-Haven

Burgerlijke staat: gescheiden

Dit is deel 10 in een serie over financiële planning van de oude dag. Eerdere delen verschenen op 17 en 24 april, 1, 8, 15, 22 en 29 mei, 5 en 12 juni.

    • Danielle Pinedo