Hollands Glorie

De Brits-Nederlandse firma P&O Nedlloyd is een van de grootste containerverschepers ter wereld. Het is ook een van de belangrijkste erfgenamen van de langzaam vergane glorie van Nederland als zeevarende natie. Ooit beroemde negentiende-eeuwse stoombootfirma's als de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd, de Stoomvaart Maatschappij `Nederland', de Koninklijke Java-China-Paketvaart Lijnen, de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, de Koninklijke Hollandsche Lloyd, de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij en natuurlijk de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM), allemaal zijn ze in 1970 opgegaan in de Nedlloyd (die aanvankelijk Nederlandsche Scheepvaart Unie heette). In 1996 fuseerde Nedlloyd met P&O.

Ter gelegenheid van de opening van een nieuwe aanbouw heeft het Maritiem Museum in Rotterdam (Leuvehaven 1, zelf ontstaan in 1852 uit de Modelkamer van de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub) een nieuwe vaste tentoonstelling geopend met de `Schatten van Nedlloyd': schilderijen, scheepsmodellen, aquarellen, sculpturen, scheepsmeubilair, kaarten, beroemde affiches en tegeltableaus. Hierboven het ontwerp van een KNSM-kalender door Oscar Mendlik uit 1928.

www.maritiemmuseum.nl.