Hoffmans aubergines

De tand des tijds knabbelt er op los. In 1981 verscheen in New York het Celebrity cookbook van Johna Blinn. De auteur is mij volkomen onbekend, evenals de filmsterren Eddie Albert (guacamole) en Bill Cullen (kaassoufflé). Het namaken van een recept van een ster is alleen leuk als je weet wie het is. Vandaag een iets gemoderniseerd recept voor 6-8 personen van Dustin Hoffman voor aubergines met gehakt en mozzarella. Hoffman meldde 23 jaar geleden te houden van junk food, frieten, hotdogs en aardappelpuree met vette jus. De in het oorspronkelijke recept genoemde saffloerolie heb ik vervangen door olijfolie en de baktijd van gehakt en groenten die 23 jaar geleden een uur en een kwartier bedroeg is té ouderwets-lang. Snijd de aubergines in plakken van een halve centimeter. (Hoffman schilt de aubergines). Leg de plakken 20 minuten in water, giet ze af en dep ze droog. Klop het ei met een beetje water los in een diep bord. Zet een tweede bord met een laagje bloem klaar. Snipper de gepelde ui. Snijd de schoongemaakte paprika in stukjes. Verhit de olijfolie in een royale koekenpan of hapjespan. Bak hierin eerst de gesnipperde ui zacht en glazig. Voeg de stukjes paprika, de knoflook uit de knijper, het laurierblad, de basilicum en oregano, het gehakt en zout en peper naar smaak toe en meng door elkaar. Bak het gehakt rul. Giet dan de gepelde tomaten en het vocht uit blik in de pan en druk de tomaten plat. Laat alles op een middelmatig vuur circa 20 minuten zachtjes sudderen. Wentel de aubergineplakken eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door de bloem. Bak ze in olie in een tweede koekenpan aan beide kanten lichtbruin en gaar. Voorzie de bodem van een vuurvaste schaal van een laagje gehakt-met-saus. Leg op deze laag de plakken aubergine. Dek deze laag toe met plakken mozzarella. Strooi er Parmezaanse kaas over en zet de schaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Nodig: 2 kleine aubergines

1 grote ui

1 groene paprika

1 blik gepelde tomaten

500 g rundergehakt

1 laurierblad

een handje basilicum blaadjes

1 eetl. oregano blaadjes

2 tenen knoflook

zout en versgemalen peper

1 à 2 eieren

bloem

ca. 4 eetl. olijfolie

1 grote bol mozzarella

50 g vers geraspte Parmezaanse kaas

    • Anne Scheepmaker