Fusiemarkt begint zich te herstellen

De wereldwijde markt voor fusies en overnames herstelt zich. In de eerste zes maanden steeg, ten opzichte van een jaar eerder, de waarde van de (aangekondigde) transacties met de helft tot 811 miljard dollar. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Corporate Finance.

Voorbeelden van omvangrijke, op handen zijnde transacties zijn de overname van Aventis door Sanofi-Synthélabo met een waarde van 74 miljard dollar, de acquisitie van Bank One door JP Morgan Chase met een geschatte transactiewaarde van 58 miljard dollar en de Cingular transactie door AT&T voor 41 miljard dollar. Het totale aantal aangekondigde transacties daalde met 5 procent, van 10.346 in de eerste helft van 2003 tot 9.856 in de eerste zes maanden van dit jaar.

In Nederland nam de omvang van de transacties juist af. De waarde van de fusies en overnames nam met 6 procent af, van 12,6 miljard dollar tot 11,7 miljard. Het aantal transacties nam af met 23 procent tot 189 overnames. Grotere transacties waarbij een Nederlandse onderneming betrokken was, waren Air France/KLM, ING/Rodamco Asia en de overname van het resterende belang in het Nederlandse beursfonds Gucci door het Franse Pinault-Printemps-Redoute.

In de afgelopen maanden was in Nederland een toenemende rol voor participatiemaatschappijen weggelegd, zoals bij de overnames rond Vendex/KBB (door KKR), PCM (Apax) en Petroplus (Carlyle). KPMG gaat er vanuit dat deze Angelsaksische ontwikkeling, waardoor bedrijven van de beurs verdwijnen, zich in Nederland zal voortzetten.