Flamingo

Achter het ijzeren hek rondom Artis aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan leven flamingo's. Tamme vogels. Ze baden in de vijver, stappen op hun onwerkelijk hoge poten rond. Deze wit-roze waadvogel (Phoenicopterus ruber) met zijn slanke hals en merkwaardig geknikte snavel maakt trompettende geluiden, en is op gansachtige wijze babbelziek. De vogel is 127 centimeter hoog. Ooit zag ik ze wild in de Zuid-Franse Camarque, zevend en vliegend met de opmerkelijk zwarte slagpennen in contrast tot de roze-rode wieken. Het jaar 1940 telt enkele waarnemingen in Nederland, bij Bergen (NH) en Petten. Vermoedelijk door oorlogshandelingen ontsnapte exemplaren uit een dierentuin. De flamingo stapt met statige passen door het water; het is een kolonievogel. In het wild, en in Artis. Ik bespied ze van afstand met de verrekijker alsof ik in Amsterdam een natuurwonder aanschouw.

    • Kester Freriks