Erfgenamen: veertig jaar geduld?

Ik ben een alleenstaande, kleine zelfstandige van 56 jaar, met een eigen huis met 50 procent overwaarde, en wil alles nalaten aan mijn broer en zijn ex-vrouw, en niets aan andere familie. Zij hebben samen twee kinderen, mijn broer en zijn tweede vrouw hebben nog een derde kind. Ik wil, nu ik het zelf regel, de erfenisbelasting die mijn erfgenamen moeten betalen, zo laag mogelijk houden. Ik zie twee mogelijkheden. Mijn broer en zijn ex erven alles. Zijn ex betaalt dan veel belasting. Dat is jammer. En als tweede: de drie kinderen van mijn broer erven alles, en mijn broer en zijn ex krijgen het vruchtgebruik. Zij kunnen dus alles opmaken, na betaling van de successierechten. Wat is het voordeligst?

(C. B.)

Uw plan lijkt vol familiezin, maar stel dat u nog veertig jaar leeft. Wie van uw erfgenamen leven er dan nog en hoe liggen de familieverhoudingen? Wanneer u echt wilt helpen, kunt u beter beginnen met belastingvrij schenken. Dat zijn relatief geringe bedragen per persoon, per jaar (in 2004: 2.546 euro per twee jaar), maar die kunnen heel welkom zijn. Welke constructie het voordeligste is, weet ik niet, want je weet vooraf niet hoe uw geld in de toekomst vererft – door dat tweede huwelijk, de ex die mee blijft delen en de kinderen uit twee huwelijken. Uw geld kan zelfs terechtkomen bij mensen die u niet eens kent. Daar moet u een notaris opzetten.

    • Adriaan Hiele