Doodgewone meisjes

Als je de naam hebt, en genoeg fondsen tot je beschikking, is het niet zo'n kunst om je clipje gedraaid te krijgen. Je huurt een gerenommeerde clipmaker in met betere ideeën dan je zelf ooit zou kunnen dromen, je voegt wat controversie toe, je laat een troep schaarsgeklede modellen overkomen. Liefst alledrie tegelijk, maar die combinatie is zeldzaam.

Bands die niet direct hitsucces hebben, en die niet, of niet meer, de steun van een grote platenmaatschappij achter zich weten, hebben het een stuk lastiger om door te dringen tot de clipzenders. Toch gaan ook zulke bands, noodgedwongen of uit principe teruggeworpen op de do-it-yourself-ideologie, stug door met het maken van clipjes. De wens om een hit te scoren heeft hen dan nog niet verlaten, en zonder clip zit dat er echt niet in. Gelukkig is daar altijd nog The Box. Wie zich eenmaal op de playlist van dit aanvraag-clipkanaal heeft gewurmd, kan dan via de website of andere wegen de schare fans oproepen om toch zo vaak mogelijk de bijbehorende clipcode door te bellen.

Zo komt het dat het filmpje bij `Nummertje' van de Friese groep Luie Hond regelmatig zijn rondjes draait op The Box. Luie Hond werd na een korte, door compromissen gekenmerkte periode bij een grote platenmaatschappij weer op eigen middelen teruggeworpen en maakte in de melkkelder van een Friese boerderij een niet bijster originele, maar heel aardige plaat vol Nederlandstalige reggae. Zo heel veel kan het clipje van Nummertje niet gekost hebben, maar het idee is reuze aardig. Geen opgepompte en opgepoetste supermodellen hier, maar een hele stoet van wat je dan noemt áárdige meisjes, achter elkaar gefilmd tussen de schoongewassen lakens van een bed. Het blijft allemaal reuze decent, hoewel je de sigaret die enkele keren wordt aangestoken eventueel als postcoïtaal kunt interpreteren. Dat af en toe een bandlid in beeld komt, doet eigenlijk afbreuk aan deze parade van doodgewone, nette en toch o zo leuke meisjes, die vrolijk de aandringende tekst meemimen.

Het ook al Nederlandstalige maar verder een stuk steviger klinkende Van Katoen is, na een minstens zo teleurstellend verlopen verbintenis met een grote platenmaatschappij, al jaren fanatiek uitdrager van de eigen-beheer-gedachte. Toch dringen hun clips wel, zij het af en toe, door tot de wereld van TMF en MTV. Ook hier geldt dat simpele ideeën het budget aardig kunnen ontlasten. In het drukke `Ontspan!' zie je hoe de band tekeergaat tussen tal van schuimrubberen blokken. Een eenvoudige maar wel weer geinige manier om de titel te visualiseren. Van Katoen komt er vrolijk mee weg, voor een fractie van het budget dat menige superster-video moet kosten.

    • Jacob Haagsma