CPB weer somberder over de economie

Zowel in 2004 als volgend jaar zal de economische groei slechts 1,25 procent bedragen. Dit blijkt uit de jongste prognoses van het Centraal Planbureau (CPB), die daarmee een stuk minder optimistisch zijn dan de verwachtingen die De Nederlandsche Bank eerder deze week rapporteerde. Volgens DNB trekt de economie volgend jaar aan naar een groei van 1,8 procent. Wel is ze minder rooskleurig over het lopende jaar 2004, en voorspelt dat de groei dit jaar niet verder komt dan 0,8 procent.

Volgens een woordvoerder van het CPB is de raming voor 2005 licht verlaagd, met 0,1 procentpunt. De onderliggende oorzaken voor de trage groei in Nederland zijn wel wat veranderd. Zo gaat het CPB er nu van uit dat de prijs van ruwe olie dit jaar gemiddeld uitkomt op 34 dollar per vat, en pas volgend jaar iets zakt naar gemiddeld 32 dollar.

Voor de eurozone voorziet het CPB een groei van 1,75 procent dit jaar en 2,25 procent volgend jaar. In de Verenigde Staten groeit de economie dit jaar met 4,75 procent en volgend jaar met 3,5 procent.

Het CPB maakt zich met name zorgen over het effect van de trage groei voor de werkgelegenheid. Geraamd wordt dat het werkloosheidspercentage volgend jaar oploopt tot 7,25. Door de zeer matige inkomensontwikkeling, hogere lasten als gevolg van bezuinigingen en een inflatie van 1,5 procent groeit het volume van de particuliere consumptie volgend jaar geheel niet meer. Aan de daling van de investeringen komt dit jaar voor het eerst in drie jaar een einde.