Cobla d'Amsterdam

Cobla's zijn Catalaanse straatorkesten die zich vanouds bezig houden met het begeleiden van de sardana, dè dans van Catalonië. Kenmerkend voor deze cobla's zijn de `tible' en `tenora', twee dubbelrietinstrumenten die qua geluid doen denken aan de moeilijk toonvast te houden sopraan- en sopranino-saxofoons. Dat Cobla La Principal d'Amsterdam niet echt van de straat is blijkt uit het feit dat dit orkest, met daarin ook zo'n tien man koper, meestal zittend speelt. Afgaande op Solo! heel begrijpelijk want het repertoire op deze cd doet het sterkst denken aan dat van een ambitieus harmonieorkest. Of aan het Willem Breuker Kollektief, want van `Girona 1.808' van Ricard Viladesau met al zijn citaten zou je zweren dat Breuker er de hand in had gehad. Dat Cobla zich op deze cd ook vergrijpt aan Gershwins beroemde `Rhapsody in Blue' past daarbij want dat deed het WBK ook een keer.

Dit buiten Catalonië unieke zomeravondorkest staat op 26 juni in de Waalse Kerk in Amsterdam en op 2 juli in het Nijmeegse Boschzicht.

Solo! Agorafilia 0401

www.cobla-

amsterdam.nl

    • Frans van Leeuwen