Bezongen zaag

In `De bezongen zaag' (6 juni) beschrijft Vincent Icke welk een geweldig hulpmiddel de wiskunde is in de natuurkunde en sterrenkunde. Tevens noemt hij de wiskunde een soort taal. Nu zei Freudenthal altijd dat de wiskunde geen taal is, maar zich bedient van een taal. Maar dat bedoelt hij waarschijnlijk ook. Tevens verwijst hij naar Freudenthal in verband met de vraag wat wiskunde eigenlijk is. Telkens duikt weer de discussie op of de wiskunde door de mens ontdekt is (Platonisme) of gemaakt wordt (constructivisme en/of formalisme). Icke concludeert dat Freudenthal de eerste opvatting aanhing ivm zijn Lincos-taal. Maar ik weet eigenlijk wel zeker dat hij in feite een constructivist was, hoewel hij dat zelf nooit zo gezegd heeft. Hoe kan het bijna anders als assistent van Brouwer? Verder had hij het in later jaren altijd over `wiskunde als menselijke activiteit'.

Er is in de wiskunde zoveel wonderlijke schoonheid dat je soms wel eens geneigd bent Platonist te zijn, maar het is ook aan te tonen dat de mens allerlei nieuws heeft toegevoegd, zoals Struik dat zo mooi heeft laten zien. Het maakt ook niet zoveel uit hoe je daarover denkt, want mooi en vaak ook heel praktisch is het bijna allemaal.

    • Ed de Moor. Medewerker Freudenthal Instituut