Beasty Boys;

Een beroemd Hollands gezegde luidt: ,,Elluk nadeel hep se voordeel''. Bij het beluisteren van de nieuwe plaat van de Beasty Boys, hun eerste in zeven jaar, blijkt maar weer eens hoe waar dit gezegde is. Op To The 5 Boroughs doen de helden van weleer zo'n krampachtige poging hun liefde voor de oerstromingen van de hiphop nog één keer vorm te geven, dat je op ongekende wijze gedwongen wordt tot rigoureus oordelen: `old skool' of oubollige meuk.

Zelfs een hiphop-analfabeet zal zijn neus optrekken voor de keyboards die de Beasty Boys gebruiken om ouderwetse electric boogie te maken. De pompeuze klanken uit het waterorgel klinken als een kale kermis op een verregende middag: hopeloos gedateerd en ondraaglijk ordinair. Het is een schande dat jongens die ooit jeugdhelden waren van menig doorgewinterde blanke hopper, met zulke wereldvreemde en afschuwelijke kitsch op de proppen komen.

Groot is het verschil dan ook met hun heel wat succesvollere formule, de glijerige beat met ranzige cartoongeluiden en een tempo dat traag genoeg is om de uiterst beperkte mc kwaliteiten van het trio te laten uitblinken. Maar pak je de teksten erbij, dan zakt alle moed je weer in de schoenen. Ouderwets braggin' and boasting-gebral dat zelfs in Nederland beter wordt gedaan, een groot gebrek aan zelfspot en ondanks de intentie van old skool-raps zo hilarisch anachronistisch dat je de indruk krijgt dat de heren Beasty Boys zeven jaar onder de grond hebben gebivakkeerd, en direct na te zijn opgegraven verder zijn gegaan waar ze gebleven waren – met een artistieke identiteitscrisis van jewelste.

We hebben in Nederland een commercial waarin enkele hangbejaarden ineens losbarsten in een stukje hiphop. Knap filmpje, denk je. Maar als je achteraf moet constateren dat die hangbejaarden heel wat beter rappen dan de Beasty Boys tegenwoordig, word je als voormalig fan gewoon pisnijdig.

Er valt – ik kan het niet anders zeggen – wel wat goed te praten aan deze plaat. Maar waarom zou je? Hiphoppers met kapsones moeten weten waar ze mee bezig zijn. De Beasty Boys doen maar wat, en wat ze doen, doen ze verkeerd. To The 5 Boroughs is een doodsreutel. En nog een hilarisch lelijke ook. Wat rest is een sterfbed waaraan voormalige getrouwen voornamelijk doende zijn hun slappe lach te bedwingen.

To The 5 Boroughs;

Capitol/EMI

    • Nanne Tepper