Automobilist rijdt in op peloton

Een automobilist die op de Bemelerberg alle stoptekens negeerde en op het peloton inreed, heeft gisteren de finale van de derde etappe van de Ster Elektrotoer verpest. Terwijl de Belg Preben Van Hecke alleen op weg was naar zijn eerste profzege, werd het jagende peloton verrast door een auto die op de groep inreed. Grootste slachtoffers waren Steven de Jongh en de Belg Sebastien Rosseler.

De Jongh kroop ,,volkomen beurs'' in de ploegleiderswagen, Rosseler moest met een pijnlijke rug maar zonder breuken, zo bleek worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Het peloton besloot vervolgens op initiatief van Rabo-kopman Michael Boogerd de koers te neutraliseren. Van Hecke, die op het moment van het ongeval al een ruime voorsprong had, werd bovenop de Cauberg wel ritwinnaar. De leiderstrui bleef in handen van de Belg Tom Boonen.

Het ongeval gebeurde in de beklimming van de Bemelerberg, op het moment dat het peloton reageerde op een uitval van Servais Knaven en de Deen Jakob Piil. Het tweetal kon een op de weg staande auto nog wel ontwijken, maar de chauffeur besloot meteen daarna zijn weg te vervolgen en reed in op het peloton. Knaven en Piil wisten niet wat er zich achter hen afspeelde en kwamen achter Van Hecke, maar met ruime voorsprong op de eerste groep, over de streep.

Dat betekende dat Knaven de leiderstrui zou overnemen van zijn ploeggenoot Boonen, maar overleg tussen jury en ploegleiders voorkwam dat de Ster Elektrotoer een wel heel bizar klassement zou krijgen. Knaven en Piil kregen tien seconden, de voorsprong die zij ongeveer hadden op het moment dat de auto op de groep inreed. De rest van het deelnemersveld werd geklasseerd als vierde op 4.10 van de winnaar.

Boogerd gaf meteen na de finish tekst en uitleg. ,,Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt en het is niet de eerste keer dat er auto's op het parkoers rijden. En neem de Daalhemerberg. Daar stonden zo veel auto's, het leek de A12 wel.''

Vanuit het peloton kwamen de afgelopen dagen vaker klachten over gevaarlijke verkeerssituaties. ,,Het heeft alles met discipline van mensen te maken'', zei De Jongh met een van pijn vertrokken gezicht. ,,Deze man wilde blijkbaar snel naar huis. Het is nog een geluk dat het in een klim gebeurt en niet in een afdaling. Dan zijn de gevolgen niet te overzien.''