Arme freelancer, bezorgde ouders

Onze dertigjarige zoon is freelance vertaler en alleenstaand. Hij verdient weinig, maar geniet ervan dat hij geen negen-tot-vijf baan heeft. Hij heeft geen geld om opzij te leggen voor later. Bestaat er een constructie waarbij wij een reserve voor hem opbouwen, die hij na onze dood kan gebruiken bij ziekte of werkloosheid, en waarover hij niet veel belasting hoeft te betalen? Het liefst iets op zijn naam, waar wij geld in storten. We hebben niet zo veel, maar als we dat enige jaren doen, komt hij misschien toch op weg.

(A. A.)

Wanneer uw zoon moet wachten tot na het overlijden van zijn langstlevende ouder, over bijvoorbeeld dertig jaar, schiet hij niets op met uw constructie. De oplossing is eenvoudig. U kunt hem tot zijn 35ste, vrij van schenkingsrecht, eenmalig 21.209 euro schenken. En zo lang u leeft nog eens 4.243 euro per jaar. Daarvan kan hij een aardige noodreserve opbouwen.

    • Adriaan Hiele