AOW ach en wee

Al jaren werk en leef ik met mijn gezin in het buitenland, bij een internationale organisatie. Omdat ik de AOW-premies niet automatisch afdraag, doe ik dit op vrijwillige basis via de Sociale Verzekeringsbank. Heeft het zin door te gaan met het overmaken van flinke sommen geld naar de SVB of kan ik dit geld beter wegzetten op een spaarrekening of investeren?

(I.F.)

Helaas is er geen eenduidig antwoord op uw vragen. De beslissing over de vrijwillige voortzetting hangt onder meer af van uw (financiële) situatie en uw vooruitzichten. De AOW is een voordelige regeling, maar het is geen verzekering. U betaalt voor mensen die AOW ontvangen. Straks betalen anderen voor u.

Stel u betaalt vijf jaar lang vrijwillig premies en u overlijdt daarna, dan is het geld weg. Daarom zou ik regelmatig sparen en/of beleggen in eigen beheer. Bijvoorbeeld ter grootte van het bedrag van de AOW-premie. Of uw schulden aflossen, dat is ook sparen. Wel zou ik snel een flinke overlijdensrisicoverzekering afsluiten, want u kunt in theorie op elk moment overlijden. Voor dat pensioen heeft u nog even de tijd.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele