Amsterdam Driemond

Joyce Roodnat wandelt door Nederland en de rest van de wereld. Deze week vanuit Amsterdam.

De zon schijnt knokig langs de dreigwolken, het Amsterdamse water (hoe heet het ook al weer, dat zou ik moeten weten) golft in flitsjes en ik ga wandelen met mijn vriendin Carola la Magnifica. Ze wacht onderaan de hoge brug.

,,Waar gaan we eigenlijk naartoe?'' vraagt ze. ,,Naar Driemond.'' ,,Driemond? Daar ben ik een keer verdwaald.'' Dat vind ik grappig. Verdwaald Te Driemond.

We gaan op pad. Het is vroeg en nog stil. Soms dendert er een vrachtauto over de naden van het wegdek (te-dóem), meestal passeert er niets.

,,Hou jij ook zo van over grote bruggen lopen?'' We steken er twee over en vergapen ons aan het licht op het water, hoogspanningsmasten erin, drie aalscholvers op drie paaltjes, de verte in het algemeen en de silhouetten van verderop-bruggen in het bijzonder (hoe heten die toch, dat zouden we moeten weten).

Ik pak het wandelboekje erbij, even kijken hoe het verder moet. Ik lees iets over een trapje en een viaduct. Die zijn hier niet. We snappen de kaart ook niet en ik moet na enige geestelijke weerstand toegeven dat ik ons, tuk op die bruggen, de verkeerde kant op heb laten lopen.

Carola la Magnifica glundert: ,,Sommige mensen verdwalen in Driemond. Anderen, doorgewinterde wandelaars, met een kaart en een verleden bij de padvinderij, verdwalen in Amsterdam.''

Giechelend keren we om. Op naar Driemond. Weer die twee bruggen. Weer die adembenemende ruimte, die lange schepen en de koude geur van het water. Nu komt het verkeer op gang. Op het fietspad worden we een, twee, drie, vier keer opzij getoeterd door gemotoriseerde blikken invalidenvoertuigjes, allemaal rood.

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal wordt het geluid van het verkeer achter ons overstemd door het uitzicht over het rechte water en over de rechte weg voor ons, tussen hoge bomen, met dikke bermen vol groot hoefblad en koolzaad. De weg buigt mee met het water van De Diemen en verhult niet dat we door stedelijk gebied lopen – door de struiken schemeren flats en speelplaatsjes. Ons stoort dat niet, het verbaast juist dat er zo dicht bij huis zo'n mooie wandelweg is. Hé, weer een rood karretje achter ons, en weer één. Carola la Magnifica houdt het op een rally.

De route voert door twee intens romantisch aangelegde, weelderig bloeiende parken, de Bijlmerweide en het nog mooiere Gaasperpark. Alleen al die bocht met treur-essen vol zware, traangelijk neerhangende vruchten is goud waard. We vergeten in het wandelboekje te kijken. We verdwalen. Onder de rook van Amsterdam-Zuidoost. In het Gaasperpark.

15 km. Kaarten 5, 6, 7 uit: Amsterdamse Ommegang, uitg. NIVON 1997.

In Driemond stopt bus 177 (halte

Geinbrug). Die rijdt naar station

Duivendrecht, met treinen naar

Amsterdam. Inl. tijden tel. 0900 9292 of www.9292ov.

    • Joyce Roodnat