Advocaat denkt aan wijzigingen in z'n basiselftal

Bondscoach Dick Advocaat sloot gisteren niet uit dat het Nederlands elftal vanavond tegen Tsjechië ten opzichte van Oranjes eerste EK-wedstrijd tegen Duitsland (1-1) op een aantal plaatsen wordt gewijzigd.

De kans is groot dat Arjen Robben (linksbuiten) en Clarence Seedorf (centraal achter de spitsen) deel uit maken van het basisteam. Beiden waren tot nog toe niet inzetbaar wegens het herstel van hamstringblessures. Zij het dat Robben ruim twee maanden nodig had voor een lange weg terug, en Seedorf revalideerde sinds het oefenduel met België toen hij in de tweede helft na een kwartier uitviel.

Als hij speelt krijgt Seedorf de taak om spits Ruud van Nistelrooy te bedienen. Daarin vervangt hij Van der Vaart, die tegen Duitsland moeite had de juiste opening te vinden. Het aanspelen van de spitsen is sowieso al enige tijd een probleem bij het Nederlands elftal. Seedorf liet Advocaat tijdens de oefencampagne in Zwitserland weten zich te willen concentreren op de positie achter de aanval. Hij voelt er weinig meer voor nog als een gelegenheidsrechtsbuiten afbreukrisico te lopen.

Op de trainingen speelde Edgar Davids afgelopen dagen een paar in de middenlinie met Paul Bosvelt. Advocaat noemde Davids, die het afgelopen halfjaar voor Barcelona uitkwam, zelfs zijn ,,verlengstuk in het veld''. Hoewel Davids tegen de Duitsers in de rust werd gewisseld omdat de bondscoach de linkerflank te veel vond ,,overhellen''. Daar zal Zenden nu vermoedelijk plaatsmaken voor Robben. Achterin neem Cocu waarschijnlijk de positie over van Bouma als centrale verdediger.

Advocaat zei na aankomst in het Noord-Portugese Aveiro er niet over te piekeren het 4-3-3-systeem los te laten. ,,Dan zou ik mezelf belachelijk maken. Ik ben nu eenmaal deze weg ingeslagen.'' Op de laatste training in Albufeira had hij Van Nistelrooy overigens weer aan Kluivert gekoppeld, maar dat was geen tactische oefening maar een partijtje van jong tegen oud. ,,Het leek ons verfrissend dat een keer te doen'', verklaarde Advocaat zijn handelwijze. ,,Als ik nu weer een tactische oefening had gedaan dan zouden bepaalde spelers weten dat ze niet of wel in het basisteam staan. De spanning moet van het elftal. De groep moet meer ontspannen tegen de wedstrijd aankijken. Een ander haalt daar een sportpsycholoog bij. Wij lossen het zelf op.''

Advocaat verwacht vanavond ,,een verschrikkelijk interessante wedstrijd'', waarin zijn ploeg vertrouwen en een beetje geluk nodig zal hebben. Hij ontkent niet dat de spelers het resultaat van Duitsland-Letland, dat vandaag om 18.00 uur begint, mee zullen nemen het veld op. Ook in de Letten ziet hij nog een geduchte tegenstander. ,,Want de Tsjechen hebben gemerkt dat je daar niet zo makkelijk tegen scoort.''