Worst

Was dat even lachen, zeg, met die Kay van de Linde. At hij zomaar zijn stropdas op. `Europa best belangrijk', de veel bespotte slogan van Ton Elias bleek op 10 juni meer mensen naar de stembus te hebben gelokt dan verwacht. Met een opkomst van 39,1 procent was dat 9,1 procentpunt meer dan in 1999. Van de Linde had gezegd dat er niet meer dan 5 procentpunt meer kiezers zouden komen, omdat die slogan van Elias `kippensoep' was. Kwamen er toch meer kiezers, dan zou Van de Linde zijn stropdas opeten.

Dat had hij gezegd en dat deed hij dus ook, want Kay is een toffe gozer die doet wat hij zegt, net als wijlen de door hem `gespindokterde' Pim Fortuyn. Dat er behalve Van de Linde en Elias niemand is die gelooft dat de hogere opkomst werkelijk samenhangt met die slogan, mag de pret niet drukken. Het gaat om het idee. Over de daad bij het woord voegen, sportief zijn en niet lullig doen. Gewone mensentaal en lekker bekken, om met Elias te spreken. Dat ziet men namelijk graag in Nederland. Sterker nog, daar heeft Elias wel gelijk in, dergelijke infantiele lulligheid is zo ongeveer het enige waar de Nederlandse kiezer warm voor loopt.

Dat kun je wel zien aan de wijze waarop de partijen die voor die hoge opkomst gezorgd hebben, zich aan de kiezers presenteerden; de SP, de Partij voor de Dieren en Europa Transparant, samen goed voor nog meer dan die 9,1 procent van de stemmen. De lijsttrekkers van die partijen spreken de taal van de gewone kiezer en die denkt dan: Ja, dat lijkt me wel wat, dat is heldere taal die ik begrijp. Ook al is het, goedbeschouwd, onzinnig wat men krijgt voorgeschoteld. ,,Stuur een waakhond naar Europa'', was de slogan van de SP. Nu, dat wil de kiezer wel. Er staat ook nog een leuke hond op die poster van de SP, zo'n hond waarvan je zegt, goh, dat is wel een sympathiek beest, die stuur ik naar het Europees Parlement. Klaarblijkelijk komt het maar bij weinig mensen op dat een waakhond een hond is die huis en erf bewaakt. Tegen indringers wel te verstaan. Dat is niet wat de SP bedoelt, natuurlijk. Het is wel heel kwaadwillend om te zeggen dat dat hele beeld van die waakhond nergens op slaat, als iedereen begrijpt dat ze eigenlijk bedoelen dat de Europese politici in de gaten moeten worden gehouden. Kwaadwillend inderdaad, maar ja, ondertussen krijg ik als kiezer wel kinderachtige nonsens van de SP voorgeschoteld. Een waakhond. Tss!

De Partij voor de Dieren, de partij waar intellectueel Nederland zich achter heeft geschaard volgens lijsttrekker Marianne Thieme, schat de intelligentie van de kiezer niet hoger in dan de SP. De PVDD is een haas in de marathon, legde Thieme uit. Dat is nog te begrijpen. Maar waarom ze nu de ene keer zegt dat die haas de andere hazen in de marathon wil aansporen om harder te rennen en de andere keer dat de haas de schildpadden wil aansporen, dat begrijp ik dan weer niet. Het was toch de schildpad die uiteindelijk van de haas won? Nadat ik in deze krant een column aan de PVDD had gewijd en daarin aangaf dat Thieme het verschil niet weet tussen een zuil en een sociale beweging en ook niet weet of haar eigen partij wel of niet een one-issue partij is, reageerde ze in Vrij Nederland als volgt: ,,Ze schrijft vanuit een antipathie en ontwikkelt vandaaruit een dominante visie.'' Klinkt diep, maar ik heb geen flauw idee wat het betekent. Het is complete wartaal, net als met die zuilen en die hazen, maar ja, ze komt ermee weg. 3,2 Procent van de kiezers vindt het belegen corpsmeisje van de dieren wel sympathiek en als zij een beetje wil raaskallen, vindt men dat niet erg want ze bedoelt het goed en daar gaat het toch om.

Dat is ook de aantrekkingskracht van Paul van Buitenen van Europa Transparant. Ach, Paul van Buitenen, daar mag je natuurlijk helemaal niets op aanmerken. Dat is een dappere, integere man. Hij heeft iets groots verricht, toen hij de fraude in de EU aan de kaak stelde. Hij is een goed christen en heeft als voorbeeld Jezus Christus (de linksige actievoerder-variant van Jezus als ik hem goed begrijp). ,,Ik heb geen mooie smoel. Ik heb geen geld. Maar ik heb wel een boodschap'', dat zei die integere, nuchtere, gewone, eerlijke man. En wat is die boodschap? Voor openheid en tegen fraude, corruptie en vriendjespolitiek. De rest, zo verklaarde hij in een aan hem gewijde uitzending van Netwerk, zal hem worst wezen. ,,Al het andere is me worst.'' Dat zei hij gewoon en niemand vindt dat vreemd. Het is wel heel erg met de Nederlandse visie op Europa gesteld, als je iemand die zoiets zonder blikken of blozen zegt, je stem geeft. Je kiest dan voor iemand die het van het grootste belang vindt dat er door de hoge dames en heren van de EU (volgens Van Buitenen zitten er veel met elkaar complotterende vrijmetselaars tussen) de euro's niet verkwisten, maar die alle andere actuele problemen volkomen onbelangrijk vindt. De oorlog in Irak, de immigratie, vluchtelingen, economie, werkloosheid, nu ja, verder alles wat niet over die fraude gaat, is Van Buitenen worst. Worst! En daar is Nederland van onder de indruk. Alsof dit het summum van integriteit is. In een parlement gaan zitten, de centen in de gaten houden en voor de rest nergens een standpunt over hebben, omdat het je niets kan schelen. Op zo'n parlementslid moet je de hond afsturen. Die waakhond van de SP misschien? Nee, die paait hij met z'n christenworst. Zoals hij die kiezers met z'n simpele praatjes als honden heeft gepaaid. Europe's voters just don't give a damn, luidt een kop van The Economist. Dat geldt zeker voor de Nederlandse kiezers. Die hebben alle lekker bekkende flauwekulpraatjes als zoete koek geslikt. Als worst. Europa zal ons worst wezen.

    • Amanda Kluveld