Vervolging Enron voor stroomcrisis

De voormalige Amerikaanse energiegigant Enron wordt vervolgd in verband met de stroomcrisis die de staat Californië vier jaar geleden trof. Het openbaar ministerie verdenkt het bedrijf ervan de energieprijzen door fraude te hebben opgedreven.

Openbaar aanklager Bill Lockyer zal een schadevergoeding eisen plus teruggave van de winsten die Enron door manipulatie van de markt heeft opgestreken. Het schadebedrag kan volgens hem oplopen tot honderden miljoenen dollars. Enron zelf ging eind 2001 ten onder nadat bij de onderneming grootschalige fraude in de boekhouding was vastgesteld.

Lockyer besloot tot de aanklacht na de recente ontdekking van geluidsopnamen waarin de rol van Enron in de energiecrisis naar voren kwam. Medewerkers van het energiebedrijf vroegen zich in een telefoongesprek hardop af hoe de prijzen konden worden opgedreven ten koste van `arme omaatjes'.

De stroomcrisis in Californië hing samen met de mislukte privatisering van energiebedrijven. De Californische overheid gaf te weinig bewegingsvrijheid, waardoor producenten niet wilden investeren in nieuwe stroomproductie. Door de grote vraag naar stroom rezen de prijzen vervolgens de pan uit. Bovendien konden distributeurs de prijzen niet doorberekenen, omdat ze waren gebonden aan maximumprijzen.

De aanklacht tegen Enron zal ook in Washington nauwlettend worden gevolgd. De voormalige topman van het failliete energieconcern, Kenneth Lay, is een vriend van de Amerikaanse president Bush.