Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Discussie tussen de burgemeesters Gerd Leers (Maastricht), Guusje Terhorst (Nijmegen), Ivo Opstelten (Rotterdam en vice-premier Gerrit Zalm over de gekozen burgemeester, de VVD en Europa. Ned.3, 22.55-23.35u.

DOCUMENTAIRE

Factor: De wonderlijke levenscyclus van het teenslippertje. Over de recycle-mogelijkheden van het plastic teenslippertje. Gisteren door Arnoud Veilbrief in tv-vooraf besproken. Ned.1, 23,43-0.08u.

PRAATPROGRAMMA

Villa BVD. Gasten zijn misdaadverslaggever Peter R. de Vries en het duo Acda en De Munnik. RTL4, 22.40-23.45u.

SPORT

EK-voetbal. Voorbeschouwingen en rechtstreekse verslagen uit Portugal van de wedstrijden van de nationale elftallen van Bulgarije tegen Denemarken en van Italië tegen Zweden. Ned.2, 17.30-22.45u.

AMUSEMENT & KUNST

TV3. gesprek met operazangeres Margriet van Reissen die deze zomer optreedt tijdens de prestigieuze Salzburger Festspiele in Oostenrijk. Ned.3, 19.48-20.18u.

Op reis met Felderhof. Slot van een serie avontuurlijke tochten door Zanzibar, Suriname en Frans Guyana. Ned.1, 22.58-23.43u.

Beter van niet! Erik van Muiswinkel als G. de Vader behandelt in zijn vierde college het thema `zekerheid'. Ned.3, 23.50-0.20u.

FILM

The Crucible (Nicholas Hytner, 1996, VS). Arthur Miller schreef zelf scenario voor verfilming van zijn toneelstuk, over de heksenjachten in zeventiende-eeuws puriteins dorp. Verhaal over collectieve hysterie is er ook een over persoonlijke passie. Yorin, 20.30-22.50u., met reclame.

Clerks (Kevin Smith, 1994, VS). Zie tv-vooraf. MTV, 23.00-1.00u., onderbroken door reclame.

Left Luggage (Jeroen Krabbé, 1998, Ned./België/VS). Verdienstelijk regiedebuut, gebaseerd op Carl Friedmans roman Twee koffers vol, in een bewerking van Edwin de Vries, mikt op de traanklieren en schuwt desondanks vals sentiment. Vooral Krabbé zelf overtuigt, als een door de oorlog getraumatiseerde chassidische vader die zijn zoontje geen liefde kan geven. Canvas, 23.10-0.50u.

See No Evil, Hear No Evil (Arthur Hiller, 1989, VS). Gepolijste komische thriller met emancipatorische inslag: handicaps worden niet geproblematiseerd maar figureren

in harde grappen. Dove Gene

Wilder en blinde Richard Pryor

krijgen de schuld van een onderwereldafrekening. SBS6, 23.20-1.05u.

Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967, VS). Veel geïmiteerde misdaadklassieker met komische intermezzi, gesitueerd in de vervreemde Midwest van de jaren dertig. Warren Beatty en Faye Dunaway excelleren als de even legendarische als ambivalente titelhelden. Vermaarde finale vertoont in slow motion gechoreografeerde geweldsuitbarsting. Net5, 23.35-1.35u., met reclame.

He Got Game (Spike Lee, 1998, VS). Een in Nederland alleen op video uitgebracht sprookje van Spike Lee is een ode aan het basketbal, de sport die veel meer is dan een sport. Denzel Washington is een moordenaar die een week de gevangenis uit mag om zijn zoon, een basketbaltalent, te verleiden tot een keuze voor één bepaald team. Yorin, 23.50-2.10u., met reclame.

Scheppers (Chai Locher, 2004, Nederland). Eindexamenfilm voor de Nederlandse Film en Televisie Academie over een groep mensen in Brabant die in opgespoten zwart zand op zoek zijn naar haaientanden omdat deze geluk zouden brengen. Ned.3, 0.20-0.50u.

Thomas est amoureux (Pierre-Paul Renders, 2000, België/Fr.). In Venetië met de prijs van de internationale filmkritiek bekroonde debuutfilm is een prikkelende vormoefening en een typische ideeënfilm. Bestaat goeddeels uit videobeelden op een monitor, bekeken door een aan een ernstige vorm van pleinvrees lijdende hoofdpersoon. Ned.3, 0.50-2.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Elvin Post over zijn thriller Groene vrijdag die genomineerd is voor de Gouden Strop. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van hoogleraar Jan Koolhaas, het derde deel in een serie raadselachtige spreuken op grafstenen. Na tienen aandacht voor de tentoonstelling Microkosmos in het Centraal

Museum in Utrecht met werk van negen hedendaagse Nederlandse tekenaars. En een gedicht van

Maria Barnas uit haar bundel

Twee zonnen. 747AM, 21.02-23.00u.