`Supermarkt verkoopt te weinig biologisch'

Nederlandse supermarkten bieden veel minder biologische producten aan dan andere Europese winkels. Nederlandse supermarkten lopen daarmee achter op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, vindt stichting Natuur en Milieu vanochtend na onderzoek.

Hierbij werden de prijzen van Nederlandse biologische en duurzame producten, zoals scharreleieren, vleesvervangers en fruit met elkaar vergeleken. Daarbij kwamen Albert Heijn, Konmar, Super De Boer en C1000 als beste supermarkten uit de bus.

Uit het onderzoek bleek dat het prijsverschil tussen biologische en gangbare producten in Nederlandse supermarkten 80 procent bedraagt. Bij Europese supermarkten was dat verschil 60 procent. Dat komt onder andere omdat Nederland goedkoop gangbaar voedsel produceert en omdat Nederlanders minder aan voedsel uitgeven.

Volgens Natuur en Milieu is de achterstand deels te wijten aan de prijzenoorlog in supermarkten. ,,Verantwoord geproduceerde producten worden weggedrukt door andere veel goedkopere producten'', aldus de stichting.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de overkoelende organisatie van supermarktbedrijven, wijst de conclusie grotendeels af. Natuur en Milieu wil ,,te veel en te snel''.

Het aanbod is de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar als producten niet verkopen, haalt de supermarkt het uit het assortiment, aldus een woordvoerster. Ook wijst ze erop dat in Nederland relatief minder biologische producten worden verkocht, omdat er minder vraag naar is dan in veel omringende landen. Vorig jaar bestond 1,6 procent van de omzet uit biologische producten.

CBL twijfelt aan de betrouwbaarheid van het onderzoek van Natuur en Milieu. ,,Ze meten met eigen maten. We krijgen ook geen inzage in hun steekproeven.''