Remise Frankrijk tegen fel Kroatië

Frankrijk heeft zich gisteren nog niet geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal in Portugal. De favoriet én titelhouder speelde in Leira met 2-2 gelijk tegen Kroatië. In groep B gaat Frankrijk aan de leiding met vier punten, Engeland heeft drie punten, Kroatië twee punten en Zwitserland één punt. Komende maandag staan de laatste groepsduels Frankrijk-Zwitserland en Engeland-Kroatië op het programma.

In Leira speelden Kroatië en Frankrijk een opwindende wedstrijd. Voor rust beperkten de Kroaten zich tot verdedigen en susten ze de superieure Fransen een beetje in slaap. De ploeg van bondscoach Santini was heer en meester op het veld en kreeg een paar riante kansen. De Kroatische verdediger Tudor hielp de Fransen een handje door de bal na een vrije trap van Zidane met de voet in zijn eigen doel te schieten. Zizou illustreerde de Franse dominantie kort voor de pauze met een fabelachtige hakbal na een hoekschop van Henry. De hieropvolgende kopkans werd door de Fransman Gallas verprutst.

Na de pauze speelde Kroatië, dat het openingsduel met 0-0 had gelijkgespeeld tegen Zwitserland, veel feller dan voor rust. De ploeg van bondscoach Baric kreeg al snel een strafschop, toen de Deense arbiter Nielsen een overtreding zag in een duwtje van verdediger Silvestre in de rug van aanvaller Rosso. De Franse doelman Barthez, die zondag tegen Engeland een penalty van Beckham keerde, had dit keer geen verweer tegen de elfmetertrap van de Kroaat Rapajic.

Niet veel later kwam Frankrijk zelfs op achterstand, door een verdedigingsfout van aanvoerder Desailly. De 35-jarige speler van Chelsea, die tegen Engeland nog aan de kant was gebleven wegens een knieblessure, legde zijn kwetsbare vorm bloot door finaal over de bal heen te `maaien' na een actie van Prso. Dezelfde speler kon vervolgens eenvoudig scoren voor Kroatië. Een sensatie hing even in de lucht.

De Kroaat Tudor hielp de Fransen daarna voor de tweede keer aan een tegendoelpunt. Hij speelde de bal dit keer te zacht terug op doelman Butina. De keeper trapte bij zijn reddingspoging de bal tegen de hand van de Franse aanvaller Trezeguet, die desondanks mocht scoren van de scheidsrechter. Het was `aangeschoten hands', oordeelde de arbiter.

De Kroatische invaller Mornar verzuimde in blessuretijd zijn ploeg de zege te bezorgen door de bal na een fraaie actie van dichtbij in vrije positie over het Franse doel te knallen.