Rehhagel, koning Otto de Tweede

Koning Otto, zo wordt Otto Rehhagel, de Duitse trainer van de Griekse voetbalploeg, in Griekenland al genoemd, wegens de prima prestaties van zijn team bij het EK in Portugal.

Of wordt hij soms alleen in Duitsland zo genoemd?

Als de Grieken een beetje historisch besef hebben – en dat hebben ze, gezien de problemen met buurland Macedonië dat zich in het internationale diplomatieke verkeer nog steeds niet Macedonië mag noemen – zouden ze Rehhagel koning Otto II moeten noemen. Een koning Otto I hadden de Grieken namelijk al eens.

Otto I was een Beierse prins, de tweede zoon van koning Ludwig I van Beieren. Hij werd in 1832 door de grote mogendheden uitgekozen om de gloednieuwe, maar nog lege troon van het gloednieuwe, moderne Griekenland te bezetten. Dat deed hij in 1833, nog geen achttien jaar oud.

Het is voor koning Otto II Rehhagel te hopen dat hij het beter blijft doen dan zijn Beierse voorganger. Diens belastingen waren te hoog. Hij was en bleef een vrome katholiek en was voor de orthodoxe Grieken gewoon een ketter, hij regeerde met Beierse adviseurs en met Beierse bajonetten en zijn vrouw, die zich met alles bemoeide, was zo gehaat dat de student die haar probeerde te vermoorden een volksheld werd. De Beierse troepen waren in 1843 nauwelijks uit Griekenland vertrokken of er brak een opstand uit die Otto I dwong de Grieken eindelijk een grondwet en meer rechten te geven.

Otto werd er uiteindelijk door de Grieken in 1862 uitgegooid: hij vluchtte, met medeneming van de kroonjuwelen, met een Brits oorlogsschip. De volgende Griekse koning was een Deen. Die werd overigens vermoord.