Ramsj

Alessandro Bettagno (e.a.): Het Prado. Gebonden, Mercatorfonds 1996, van €123,– voor €75,–. Steven Sterk Utrecht

Schitterend boek in groot formaat in cassette over de schilderijencollectie van het Prado. Veel schilderijen in dit museum zijn in opdracht van het Spaanse hof gemaakt of door Spaanse ambassadeurs aangekocht. Daardoor vertellen ze ook veel over de Spaanse en Europese geschiedenis, en juist dit element wordt door de diverse auteurs uit de doeken gedaan.

Voor dit kolossale boek, dat 670 pagina's telt, werden ruim duizend schilderijen opnieuw gefotografeerd.

Michael Lydon: Ray Charles. Paperback, Mojo Books 2000, van €22,24 voor €10,–. Het Martyrium Amsterdam

Biografie van deze week overleden Ray Charles. De nadruk ligt op de jaren vijftig, zestig en zeventig, toen Charles de ene hit na de andere scoorde. Ray leidde een ontstuimig seksleven. Hij werd op zijn dertiende ontmaagd op het damestoilet, door een jonge vrouw die was gevallen voor zijn sensuele stem. `We were both standing up, I loved it', aldus Charles.

Peter Ackroyd: Albion. Gebonden, Chatto & Windus 2002, van €47,31 voor €15,–. Het Martyrium Amsterdam

Prikkelende studie over wat de Britten Brits maakt. Het antwoord: hun verbeelding. En die vind je volgens Peter Ackroyd (schrijver van diverse bestsellers), niet alleen terug in de Britse literatuur, maar ook in de schilderkunst, de architectuur, de filosofie en de wetenschap. Met twee fotokaternen.

Philo Judaeus: Pogrom in Alexandrië. Gebonden, Ambo 1999, van €22,95 voor €9,90. Steven Sterk Utrecht

Aangrijpende beschrijving van een explosie van jodenhaat in 38 na Chr. in Alexandrië. De wijsgeer Philo was getuige van deze pogrom. Hij schrijft ook over een joods gezantschap dat zich bij de Romeinse keizer Caligula gaat beklagen. Deze verzorgd uitgegeven vertaling, door G.H. de Vries, verscheen in de reeks Ambo Klassiek.

Uit diezelfde reeks is bij Steven Sterk te koop Amores, een erotisch gedicht van Ovidius (vertaald door John Nagelkerken en afgeprijsd van €22,95 voor €9,90).

Olaf van Nimwegen: De republiek der Verenigde Nederlanden als grote mogendheid. Gebonden, Bataafsche Leeuw 2002, van €37,95 voor €15,–. Steven Sterk Utrecht

Lang is gedacht dat de Nederlandse Republiek na de Vrede van Utrecht (1713) als grote mogendheid had afgedaan. In deze diepgravende en gedetailleerde studie toont Olaf van Nimwegen aan dat het wel mee viel met dit machtsverval. Zo was de Republiek tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740–1748) in staat een leger van 90.000 man op de been te brengen – in omvang het vierde leger in Europa. Met eindnoten.

Joost Jonker, Keetie Sluyterman: At Home on the World Markets. Gebonden, Sdu 2000, van €182,– voor €24,95. Scheltema Amsterdam en De Boekenmarkt, Den Haag

Rijk geïllustreerd boek in groot formaat over de Nederlandse handelspolitiek van de zestiende tot de twintigste eeuw. In acht, chronologisch geordende hoofdstukken, schrijven Jonker en Sluyterman over de hoofdrolspelers in deze handel. Er is een apart hoofdstuk over de handel tussen 1940 en 1960, dus tijdens WOII en de dekolonisatie. De tekst is in het Engels.

Richard Meier: Architect. Gebonden, Rizzoli 1999, van €84,– voor €24,95. Roelants Nijmegen, www.roelants.com)

In deze dikke monografie over de invloedrijke Amerikaanse architect Richard Meier worden 23 van Meiers gebouwen onder de loep genomen. Meier ontwierp onder andere het museum voor moderne kunst in Barcelona en het Getty Center in Los Angeles. Met ruim 650 illustraties. In R.M. Schindler. Bauten und Projekte schrijven Elizabeth A.T. Smith en Michael Darling over het werk van deze bekende Duitse architect. Dit boek is bij Roelants afgeprijsd van €68,– voor 24,95.

Dolf Broekhuizen: J.J.P. Oud. Paperback, NAi 2000, van €29,50 voor €9,50. Steven Sterk Utrecht

Handelseditie van een proefschrift over de bekende architect J.J.P. Oud. Broekhuizen onderzocht de bijdrage van Oud aan het herstellen en bouwen in Nederland in de periode 1938-1963. Nog meer architectuur bij Steven Sterk: De sprong over het IJ, visionaire ontwerpen van Jan Galman (1807-1891, een dun boek in groot formaat vol ontwerptekeningen van nooit gebouwde bruggen over het IJ (van €29,50 voor €15,–).

Daar is ook verkrijgbaar Aart Oxenaar, P.J.H. Cuijpers. Het Rijksmuseum, schetsen en tekeningen 1863-1908, een doos met losbladige schetsen en ontwerptekeningen die Cuijpers maakte voor de prijsvraag voor het Rijksmuseum (van €43,– voor €19,–).

Howard M. Sachar: Dreamland. Gebonden, Alfred A. Knopf 2002, van €30,– voor €9,50. Donner Rotterdam

Studie over de Europese joden in het interbellum. De Amerikaanse hoogleraar Sachar concentreert zich op het leven van een aantal bekende schrijvers, wetenschappers en politici uit de periode, onder wie Freud, Rosa Luxemburg en Leon Blum. Aan de hand van hun leven en werk vertelt hij over de positie van de joden in de decennia na WOI.

    • Ewoud Sanders