Peper weg bij Nyenrode

Bram Peper is eind vorige maand na een conflict vertrokken als bijzonder hoogleraar aan Universiteit Nyenrode. Aanleiding voor het conflict is een rekening die Peper had ingediend voor een excursie met studenten naar Brussel, en die de universiteit weigerde te betalen. Volgens Peper ging het om een bedrag van 4400 euro, zijn honorarium voor vier dagdelen. Peper: ,,Normaal ontving ik 1100 euro per dagdeel. Voor die excursie heb ik vijf à zes dagen gewerkt, maar ik was in een vriendelijke bui.'' Nyenrode wil ,,uit fatsoen'' geen commentaar geven op het ,,zakelijke geschil''.

Oud-minister Peper was sinds twee jaar verbonden aan de deeltijdopleiding Public Governance MBA van Nyenrode, bedoeld voor mensen die al een aantal jaren op managementniveau werken in het openbaar bestuur. Hij gaf colleges en begeleidde studenten met scripties. Peper had een nul-uren contract, hij kreeg per dagdeel betaald. Hij was bijzonder hoogleraar vanwege accountants- en adviesbureau Deloitte, maar werd sinds vorig jaar rechtstreeks betaald door Nyenrode.

In april organiseerde Peper een driedaagse excursie voor zijn studenten naar de Europese Unie in Brussel. Peper: ,,Dat was hard nodig, want de opleiding is te veel gericht op bedrijfskunde, en te weinig op openbaar bestuur. We hadden een uitstekend programma in Brussel.'' Volgens Peper organiseerde hij de reis op verzoek van de studenten. ,,Zij hebben de bus geregeld, mijn hotel heb ik zelf betaald. Het enige wat ik in rekening heb gebracht is mijn reguliere honorarium voor doceren en voorbereiden. Het was dus geen declaratie. Dat klinkt leuk in mijn verband, maar het slaat nergens op.'' Peper trad in 2000 af als minister van Binnenlandse Zaken om zich – met uiteindelijk succes – te verweren tegen beschuldigingen van onjuist declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam.

Een woordvoerder van Nyenrode wil alleen bevestigen dat er een conflict was met Peper over de ongespecificeerde rekening. ,,Het programma van deze opleiding bevat geen excursies. Zoiets moet vooraf worden voorgelegd aan het programmamanagement, dat is hier niet gebeurd.'' Pepers collega Bart van Steenbergen, eveneens bijzonder hoogleraar, ,,valt van zijn stoel'' over het bedrag dat Peper in rekening heeft gebracht. ,,Ik vind dat outrageous, iedereen hier weet dat Nyenrode zonder overheidssteun moet sappelen.'' Bovendien: ,,Basisregel nummer één voor hoogleraren is dat studenten niet mogen lijden onder je eigen conflicten. Peper laat zijn studenten stikken, dat vind ik het ergste.'' Bram Peper zelf vindt het allemaal maar ,,bureaucratisch gedoe'' en is niet rouwig om zijn vertrek. ,,Ik voel me niet thuis bij een club waar een verdiepingsslag niet wordt gewaardeerd.''