Pas verschenen: Non fictie

Willem Barnard: Anno Domini Dagboeken 1978-1992.

De Prom, 350 blz. €21,50

Dagboeknotities van emeritus-predikant Willem Barnard (1920) waarin hij onder andere schrijft over van zijn domineeschap, de moderne tijd becommentarieert en de verrichtingen van zijn zoon, de dichter en schrijver Benno Barnard volgt. Willem Barnard is ook de elegische dichter Guillaume van der Graft. De dichter van der Graft heeft nogal eens in de clinch gelegen met de dominee die zich moest aanpassen aan de Hervormde Kerk. ,,Ik ben één vent. Ik wil niet in compartimenten uiteen vallen'' zei van der Graft in een interview met deze krant. ,,De liedkunst, het zingen, verzoent de twee met elkaar'' (CS,19.06.98).

Rob van Essen: Engeland is gesloten. Atlas, 190 blz. €17,50

De ontmoeting met een fietsenmaker brengt een jongeman terug naar het verleden toen hij verliefd raakte op een Engels meisje en haar achterna reisde. Liefdesroman van Rob van Essen (1963) over de teloorgang van idealen.

Alex Verburg: En najagen van wind. De Arbeiderspers, 240 blz. €15,95

Voor een interview vertrekt een journalist van een weekblad naar Brussel. Om twee redenen neemt hij zijn intrekt in Hotel Métropole. Ten eerste de grandeur van de belle époque en ten tweede, de receptionist waarvoor hij heimelijke verlangens koestert maar `waar hij niet van wilde weten, en alles'. Tweede roman van schrijver Alex Verburg (1953) die in 2002 debuteerde met Het huis van mijn vader.

NON FICTIE

Leen Huet: Mijn België. Atlas, 365 blz. €19,90

Een persoonlijk woordenboek van België door Leen Huet, schrijfster van onder andere het Belgisch Museumboek, en De kunstkamer. Met originele lemmata over onbekende stukjes België, zoals gebouwen, liedjes, gerechten, standbeelden, schilderijen en tekeningen zoals die van de halfvergeten kunstenaar Mellery van een trap in het Charliermuseum in Brussel.

Arthur Miller: Over politiek en de kunst van het acteren. Vassallucci, 77 blz. €10,–

Essay van de 86-jarige toneelschrijver Arthur Miller over de beperkte acteurskwaliteiten van George W. Bush vergeleken met de moderne meesters van het politieke acteren: Clinton, Reagan, Kennedy en Roosevelt.

Mineke Schipper: Trouw nooit een vrouw met grote voeten. Wereldwijsheid over vrouwen. Het Spectrum, 576 blz. €27,95

De Leidse hoogleraar interculturele literatuurwetenschap Mineke Schipper verzamelde ideeën over vrouwen die zijn vastgelegd in spreekwoorden uit 240 talen en 150 landen. Onderverdeeld in thema's als: het lichaam, schoonheid, levensfasen, bruid en echtgenote. Uit het Portugees: `Vrouwen en sardines: zoek de kleintjes uit.'

Bas Heijne: De werkelijkheid. Prometheus, 192 blz. €12,95

Heijne, essayist en redacteur van deze krant, onderzoekt het snijpunt tussen verbeelding en werkelijkheid, individu en wereld, aan de had van onder meer Mapplethorpe, Duchamp en de Gameboy.

Hannah Arendt en Martin Heidegger: Brieven, 1925-1975. Vertaald door Mark Wildschut. Atlas, 476 blz. €29,90

Briefwisseling tussen de Duitse filosoof Martin Heidegger, die sympathie had voor de nazi's, en de joodse filosofe Hannah Arendt, zijn leerlinge, die ook enige tijd zijn minnares was. Na de oorlog hernieuwden ze tot veler verrassing hun vriendschappelijke contact.

Paul Groenendijk en Jimmy Tigges: Het lied van Oranje. Nijgh & Van Ditmar, 176 blz. €17,95

Overzicht van de tientallen plaatjes die er de afgelopen decennia zijn gemaakt over en door Nederlandse voetballers. De eerste voetballer die een single maakte was Abe Lenstra (Bij ons in Holland/Geen woorden, maar daden), de succesvolste was Frank Kramer die in 1976 de eerste plaats van de Nationale hitparade haalde met Full House.