Partijen bijna eens over wapens in vliegtuigen

Nederlandse verkeersvliegtuigen kunnen binnenkort gewapende air marshals aan boord krijgen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de afspraken daarover tussen de overheid, de luchtvaartmaatschappijen en de marechaussee.

Dat zegt het ministerie van Justitie. Op het departement wil men niet zeggen of de air marshals zullen worden uitgerust met een vuurwapen. Dat is een eis van de marechaussee, die de rol van air marshal op zich zal nemen. De verkeersvliegers van de KLM willen echter dat daar strikte voorwaarden aan worden verbonden. Eerder dit jaar spraken de piloten zich nog tegen de aanwezigheid van vuurwapens aan boord uit, omdat zij bang waren voor ongelukken. Zo zou een kogel door een raampje kunnen vliegen, waardoor de druk wegvalt. Ook bestaat de mogelijkheid dat vuurwapens aan boord in verkeerde handen vallen. Volgens een woordvoerder van de KLM staat nog niet vast dat er vuurwapens aan boord zullen komen. ,,Het protocol daarover is nog niet afgerond.''

In dat vertrouwelijke protocol komen de afspraken over bevoegdheden en verantwoordelijkheden rond het gebruik van air marshals aan boord van Nederlandse verkeersvliegtuigen. Inhoudelijk doen luchtvaartmaatschappij KLM en justitie er op dit moment geen mededelingen over.

Ook Henk de Vries, president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), wil niet zeggen of er uiteindelijk vuurwapens aan boord zullen komen. Volgens vice-voorzitter Edward Lugthart van de Marechausseevereniging zal de marechaussee niet toestaan dat zij als air marshal de lucht in worden gestuurd zonder vuurwapen.

De discussie over de gewapende air marshals ontstond eind vorig jaar, toen de Amerikaanse regering plotseling eiste dat op bepaalde vluchten naar de Verenigde Staten gewapende beveiligingsbeambten zouden worden geplaatst, die zouden kunnen ingrijpen als terroristen proberen zich meester te maken van het toestel. De maatregelen zijn een gevolg van de terroristische aanslagen met vliegtuigen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten.